Bayramda Kent Gıda işçilerini ziyaret ettik

Türk-İş’e bağlı Tek-Gıda İş Sendikası üyesi Kent Gıda (Mondelez) işçileri ocak ayından bu yana toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine 15 Temmuz sabahı grev kararı almıştı. 10 yılın üzerinde çalışan işçilerin dahi maaşı asgari ücret civarı olan Kent Gıda işçileri bu gidişata dur demek için yaklaşık 45 yıldır sendikanın örgütlü olduğu işyerinde ilk kez greve çıktı. İDP-Girişimi olarak grevlerinin 15. gününde bayramlaşma için toplanan işçileri Gebze’deki fabrikalarında ziyaret ettik. Yaptığımız sohbetlerde daha fazla kölelik koşullarında çalışmak istemediklerini söyleyen işçilerin mücadeledeki kararlılıkları dikkat çekiciydi. Çocuklarıyla birlikte grev alanında olan işçiler bayram gününü davul zurna eşliğinde geçirdiler. Eğer grev olmasaydı bayram tatilini memleketlerinde geçireceğini söyleyen pek çok işçi çocuklarına iyi bir gelecek bırakmak için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi. Grevlerine daha fazla destek bekleyen Kent Gıda işçileriyle gerçekleştirdiğimiz röportajı yayımlıyoruz:

İşçi Cephesi (İC): Merhaba. Kendinizi tanıtır mısınız?

Kent Gıda İşçisi: Ben Hasan. 12 yıldır burada çalışan ve hala asgari ücret civarı para alan bir işçiyim.

İC: Grev 15 gündür sürüyor. Nasıl geçiyor? Patronun üzerinde yeterince basınç yaratıldı mı?

Kent Gıda İşçisi: Şimdilik gayet iyi. Greve çıkma hiç aklımızda yoktu fakat patronun zam isteğimize karşılık vermemesi bizi buna zorladı. Arkadaşlarımızın %70’i her gün burada oluyor. Herkeste biraz şaşkınlık var ama kararlı durduğumuzu düşünüyorum. Üretim tamamen durdu. Bu durumu patron ne kadar kaldırabilir kestirmek zor. Şekerleme bölümünün yetiştirmesi gereken tonlarca mal vardı. Bu boşluğun onu zorlayacağını düşünüyorum. Greve yeterince destek verilirse kazanacağımızı düşünüyorum.

İC: Bayramda grevde olmak neler hissettiriyor?

Kent Gıda İşçisi: Ben normalde bu bayram köye gitmeyi düşünüyordum. Gidemedim. Elbette canımız sıkılıyor. Ama şunu da söylemem lazım ki buradaki işyerleri ve sendikalı fabrikalara göre ücretimiz çok düşük kaldı. Bunu gidermek için greve çıkmaya ihtiyacımız vardı ve bu kadar sıkıntı göze alınmalı. İşçi arkadaşlarımızla bayramlaştık, burada davulla zurnayla eğlenerek güzel bir gün geçirdik.

İC: Grevin kazanması, işçilerin taleplerinin kabul edilmesi için bundan sonra neler yapılmalı? Destekçi kurumlardan neler bekliyorsunuz?

Kent Gıda İşçisi: Biz ve sendika başladığımız mücadeleyi sürdürmeliyiz. Biz bu noktaya referandum sonucu geldik. Verdiğimiz oyun arkasında durmalıyız. Destek, dayanışma ziyaretleri, yardımlar güç veriyor. Daha fazlasını da bekliyoruz. Sizlere desteğinizden dolayı teşekkür ediyoruz.

İC: Merhaba. Kendinizden ve çalışma koşullarınızdan bahseder misiniz?

Kent Gıda İşçisi: Ben Ekrem. 5 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Haftada 6 gün çalışıyorduk. Çalışma saatleri çok uzun değil, 8 saatti. Maaşım asgari ücret kadar.

İC: 40 yıldır ilk kez Kent Gıda’da grev gerçekleşiyor. Grev kararına giden süreçte neler yaşadınız?

Kent Gıda İşçisi: Aslında çok daha önceden olmalıydı. Senelerdir imzalanan sözleşmeler işçiler yararına pek bir şey içermiyordu. Maaşımız düşük olduğu için %10-15 kağıt üzerinde iyi görünse bile gerçekte bir işe yaramaz. Geçmişe yönelik haklarımızı almak, maaşı 500 lira zamla iyi bir noktaya getirmek için patrona bir mesaj vermek istedik. Biz grevden önce kendi aramızda toplantılar da yaptık. 40-50 kişi yemekhanede toplandık. 500 liradan aşağısının kabul edilmemesi gerektiğini açıkça söyledik. Bu da sendikanın kararı almasında etkili olmuştur.

İC: Grev süresince sendikanız Tek Gıda-İş’in tavrından, işleyişinden memnun musunuz?

Kent Gıda İşçisi: Tek Gıda-İş’e bu bölgedeki diğer işyerlerine göre daha kötü sözleşmeleri imzalamasından ötürü bir tepki vardı. Ancak alınan grev kararıyla güven biraz daha arttı. Tabi işi greve götüren sendikanın pazarlıkları değil kurulan sandıkta uzlaşmama kararını alan 700’den fazla Kent işçisiydi! Önemli olan aramızda sendikanın grevde sağlam durabilmesinin işçilerin birliğiyle, mücadelesiyle olabileceğini yoksa elimizin zayıflayacağını bilen daha çok arkadaşın olması.

İC: Grevin kazanması için nelere ihtiyaç var?

Kent Gıda İşçisi: Birincisi, sendika patronu köşeye sıkıştırmak için elinden geleni yapacak. Biz ayakta kalmalıyız. Kamuoyundan sınırlı destek var. Daha fazlası gerekiyor. Gelen parti ve kurumlar var ancak sadece bir kesimi yanımızda görüyoruz. Diğer sendikaların yeterince destek verdiğini düşünmüyorum. Sendika ve bizler de bunu arttırmak, sesimizi duyurmak için çaba harcayacağız.

Yorumlar kapalıdır.