Onur Yaser Can ve Hatice Can için adalet mücadelesi sürüyor

Onur Yaser ve Hatice Can için sürdürülen adalet arayışı mücadelesine destek sağlamak ve 21 Ekim’de görülecek duruşmaya çağrı yapmak amacıyla, 19 Ekim Pazar günü Beyoğlu Cezayir Toplantı Salonu’nda gazeteciler İsmail Saymaz, Burcu Karakaş ve akademisyen Öznur Sevdiren’in katılımıyla bir dayanışma paneli gerçekleşti. Dayanışma paneli, Can ailesi, arkadaşları ve çeşitli demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin bir araya gelerek kurduğu Onur Yaser ve Hatice Can’larımız için Adalet Platformu tarafından düzenlendi. Panelde salonun dolduğu, katılımcıların bir kısmının ayakta izlediği gözlemlendi.

Onur Yaser Can, 2010 yılında kayıt dışı alıkonduğunda gördüğü polis işkencesi sonrasında yaşamına son vermişti. Annesi Hatice Can, oğlu için verdiği hukuk mücadelesi boyunca karşılaştığı kolluk kuvvetlerini korumaya yönelik gerçekleştirilen hukuk ihlallerine dayanamayarak Mart 2014’de oğluyla benzer şekilde, aramızdan ayrıldı.

Onur Yaser Can’ın yaşadıklarını 34 farklı polis şiddeti ve işkence vakası ile birlikte kitabına konu edinen gazeteci yazar İsmail Saymaz, konuşmasında bu vakalarda aile ve yakınların birer avukat, savcı ve dedektif haline gelmek zorunda kaldığını ve pek çok fiziki, maddi ve manevi baskıya maruz kaldığını belirtti. Hrant Dink davasında 2,5 sene boyunca hiçbir şey yapmayarak ilerleme kaydedilmemesine sebep olan savcı Muammer Akkaş’ın, Onur Yaser Can’ı alıkoyan polislere ilişkin işkence davasında takipsizlik veren kişi olduğuna dikkat çekti. Babası Mevlüt Can’ın “Biz terörle mücadeleyi işkenceci bilirdik, narkotiğin de öyle olduğunu yeni öğrendik” sözlerini aktararak davanın ayırt edici yönünü vurguladı.

Gazeteci Burcu Karakaş artan polis şiddeti ve baskı-kontrol mekanizmalarını devletin işkence geleneği çerçevesinde ele alarak, işkencenin, sisteme tehdit olarak görülen bireylere karşı meşrulaştırılmasının altını çizdi. Dava sürecini yakından takip eden ve bu süreç boyunca Hatice Can’a kişisel olarak da destek veren Karakaş, Hatice Can’ın kadın hakları mücadelesine yaptığı katkılarına ve mücadeleci karakterine de değindi.

Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Öznur Sevdiren ise dava sürecini ve işkenceyi insan hakları ve hukuki perspektiften değerlendirerek “Filistin askısı”, “elektrik verme” gibi “eski” işkence yöntemlerinin günümüzde artık kullanılmıyor olmasının işkencenin yok olduğu anlamına gelmediğini, aksine işkencenin sokağa inerek kolektifleştiğini ve faillerinin giderek meçhullaştığını belirtti. Karşılaşılan insan hakları ihlallerinin münferit olmadığının altını çizdi. İşkencenin nasıl bizatihi bazı ceza hukukçularının söylemleriyle meşrulaştırıldığına ilişkin, 12 Eylül dönemi ve günümüzden örnekler verdi.

Panelde kapanış konuşmasını yapan baba Mevlüt Can hayat dolu oğlunu intihara sürükleyen süreci ve ardından eşi Hatice Can ile yürüttükleri adalet mücadelesi boyunca karşılaştıkları baskı ve engellerden bahsederek mücadelelerini yalnız yürütmemiş olsalardı, eşi Hatice Can’ın da bugün muhtemelen aramızda olacağını dile getirdi.

Mevlüt Can ve kızı Ezgi Sevgi Can, panelin bitiminde herkesi 21 Ekim Salı günü saat 11:30’da Çağlayan Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek ve işkenceci polislerin evrakta sahtecilikten yargılandığı davanın duruşmasına katılmaya, beraber işkenceye ve adaletsizliğe karşı dayanışmaya davet etti.

Onur Yaser ve Hatice Can’larımız için Adalet Platformu’na aşağıdaki kurum ve gruplar destek veriyor.

ACORT – Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi – Fransa

Alınteri

Ankara Feminist Kolektif (AFK)

Başlangıç Dergisi

Bilgi Üniversitesi Ekonomik-Politik Kulübü

Bombalara Karşı Sofralar/Food Not Bombs

Collectif de Taksim – Fransa

Fraksiyon.org

HDK Ankara Kadın Meclisi

İşçi Demokrasisi Partisi Girişimi (İDP)

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Kadın Komisyonu

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği

Lambdaistanbul LGBTİ

Kaç Bize Gel

Kadın Çalışmaları Derneği

Kadın Dayanışması

Kadın Dayanışma Vakfı

Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV)

Nor Zartonk

ODTÜ Amatör Fotoğrafçılık Topluluğu (AFT)

ODTÜ Sinema Topluluğu (SiTop)

Ötekilerin Postası

Seğmenler Forumu

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SKYP)

Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP)

Türkiye İnsan Hakları Vakfı

Yaşanacak Dünya – Köln

Yeldeğirmeni Dayanışması

Yeryüzüne Özgürlük Derneği

Yoğurtçu Parkı Barış İnisiyatifi

Yorumlar kapalıdır.