Tuğçe Albayrak ve kadın dayanışması

Almanya’da Offenbach kentinde bir kadın, iki genç kadını tacizden korumaya çalıştığı için, tacizci erkekler tarafından dövülerek öldürüldü.

15 Kasım Cumartesi günü, 23 yaşındaki Tuğçe Albayrak, bir restoranın alt katındaki tuvaletten iki genç kadının yardım için bağırması üzerine aşağıya indi. Tuğçe ve restorandaki diğer insanların yardımıyla, biri 15, diğeri 13 yaşında olan iki genç kadını taciz eden üç erkek restorandan çıkartıldı. Ancak tacizciler restoran çıkışında Tuğçe ve arkadaşlarına saldırarak, Tuğçe’yi başından yaraladılar. Kaldırıldığı hastanede uzun süre komada kalan Tuğçe, yaşama veda etti.

Bu saldırı ve ölüm şüphesiz, dünyanın her yerinde kadınların karşılaştığı erkek şiddetinin bir parçasıydı; ancak Türkiye yaygın medyasında bu haber, ölen kadının Türk asıllı, öldüren erkeklerin Sırp asıllı, yardım edilen kadınların ise Alman olması hatırlatılarak magazinselleştirildi. Oysa tacize uğrayanlar kadın, tacizci katiller erkek, tacize ses çıkaran ve bu yüzden öldürülen ise kadındı. Tuğçe Albayrak erkeklere, kadınlara istedikleri gibi davranamayacaklarını hatırlattığı için ve onlara meydan okuduğu için öldürüldü.

Öte yandan Tuğçe’nin Federal Liyakat Nişanı’yla onurlandırılması için kampanya başlatıldı. İnternet’te başlatılan imza kampanyasına şimdiye kadar 132 bin kişi katıldı. Ayrıca, Tuğçe’nin cenazesinde ve onun için yapılan destek yürüyüşlerinde, erkek şiddetine karşı kadın dayanışmasının önemi vurgulandı. Tuğçe, kadın dayanışmasının en güçlü halkalarından birini örerek aramızdan ayrıldı. Tuğçe’nin kısa ve fakat onurlu yaşamı bütün kadınlara güç vermektedir.

Yorumlar kapalıdır.