Birleşik Metal-İş 29 Ocak’ta greve çıkıyor !

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 21 Aralık’ta Gebze’de “İnsanca çalışma, insanca ücret” şiarıyla gerçekleştirdiği mitinge işçilerin MESS dayatmalarına karşı grev sloganlarını yükseltmesi damgasını vurmuştu. Patron sendikası MESS ile Birleşik Metal-İş sendikası arasında yürütülen TİS görüşmelerinin anlşamazlıkla sonuçlanması üzerine, 41 iş yerinde yaklaşık 15 bin metal işçisini ilgilendiren sözleşmeyle ilgili olarak 10 Ocak günü Birleşik Metal-İş’in merkez TİS Kurulu gerçekleştirdiği toplantıda grev kararı alınmıştı.

Alınan bu karar birbiri ardına işyerlerine asılmaya devam ediyor. 14 Ocak’ta DİSK genel merkezinde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla Birleşik Metal-İş’in 29 Ocak’ta greve çıkacağı kamuoyuna duyuruldu. Türk Metal ve diğer işbirlikçi dendikaların tutumlarının eleştirildiği basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “MESS, imzaladığı sözleşmelerle ücretler arasındaki makası daraltmak yerine iyice açtı. Bununla da yetinmedi, 6 zammın 5’inde yüzdeli zam yöntemi kullanarak makasın daha da açılmasına neden oldu.

Düşük ücretliler miktar olarak daha az; yüksek ücretliler miktar olarak daha fazla zam aldıkları için ve düşük ücretliler toplam çalışanların yüzde 70’lerine yaklaştıkları için, ucuz işçilik sistemini iyice kökleştirdi.

Bütün bunlara ek olarak toplu sözleşme sürecini 2 yıldan 3 yıla uzatarak, ucuz işçilik kalıcılaştırmaya çalışıldı.”

Ekonomideki daralma sürdükçe işbirlikçi sendikaların foyası ayyuka çıkıyor.Yaklaşık 115 bin üyeye sahip Türk Metal sendikası her TİS döneminde olduğu gibi bu sene de işçileri türlü ayak oyunlarıyla MESS’e teslim etmiş bulunuyor. Hal böyle iken, Birleşik Metal’in aldığı grev kararı şüphesiz sadece metal sektöründeki işçileri değil, tüm işçi sınıfını yakından ilgilendiriyor. 2012’de Türk Metal’in teslimiyetçi politikalarına tepki olarak Birleşik Metal’e geçen 5 bin işçi hala hafızalarda. Mücadeleden yana olan işçiler için bu grev, dayanışmayı ve örgütlülüğü ilerletmek için bir fırsat olarak önümüzde duruyor.

Yorumlar kapalıdır.