Dink cinayetinin beşinci duruşması bugün görüldü

Hrant Dink cinayetinin beşinci duruşması bugün 23 Ocak Cuma günü saat 14.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasını Hrant’ın arkadaşları adına Aydın Engin okudu. Açıklamada özetle davanın müsamereden başka bir şey olmadığı söylendi. Aydın Engin, Başbakan’ın, Dink’in öldürülmesinin yıldönümü için yayınladığı mesaja değinerek; “Niyetleri iyiyse, işte mükemmel bir ilk adım fırsatı: Tek bir insanın, Hrant’ın öldürülüşünün gerisindeki devlet örgütlenmesini açığa çıkarsınlar” diye seslendi. Açıklamadan şu satırlar öne çıktı: “Hrant Dink cinayeti, bugüne kadar iktidar tarafından çeşitli siyasi amaçlar için kullanılmak istendi. Bugün de bu büyük suça katılanlardan sadece birinin üstüne yıkılmaya çalışılıyor. Sadece tetikçiyi değil, o tetiği çektiren azmettiricilerinde yargılanmasını istiyoruz.”

Basın açıklaması sloganlarla sona erdi. Şu sloganlar atıldı: “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz! Yaşasın Halkların Kardeşliği! Katil Devlet Hesap Verecek! Biz Bitti Demeden Bu Dava Bitmez!” Ardından duruşmayı izlemek için duruşma salonuna geçildi.

Duruşma Beşinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dink’in avukatları salonda hazırdı. Salonun çok küçük olması nedeniyle önce izleyicilerin büyük bölümü dışarıda bırakılmak istense de, izleyicilerin kararlı tutumu karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar.

Duruşmaya avukatların dava ile ilgili ek talepleri ve bilgileri sunması ile başlandı. Avukatların 8 sayfalık sunumlarından sonra davaya geçildi. Davada sanıklar Yasin Hayal ve Osman Hayal duruşma salonunda değildi. Duruşmaya Erhan Tuncer’in avukatı Erdoğan Soruklu gecikmeli katıldı.

Savunmada ilk sözü Tuncer’in avukatı aldı ve müvekkilinin bu davada beraat ettiğini hatırlatarak, müvekkilinin Dink cinayetini bildiği halde haber vermemesini, “Bu onun görevi değildi” diyerek Tuncer’in yardımcı istihbarat görevlisi olduğunu, sadece kendi üstlerine bilgi vermekle yükümlü olduğunu söyledi ve onu da zaten yapmıştır, dedi. Avukat devamında şöyle dedi, “Müvekkilimin konuşmaları kasıtlı olarak düzenlenip servis edilmiş ve suç yaratılmaya çalışılmıştır.”

Yasin Hayal ve Osman Hayal’in avukatı Fatma Aygören müvekkillerinin yurt dışı yasağının kaldırılmasını istedi. Hâkim bu isteği reddetti. Hrant Dink’in avukatları, mahkemeden davanın genişletilmesini talep etti. Bu talebe sanık avukatları da katıldı. Mahkemeye verilen aranın ardından devam edildi. Hâkim davanın genişletilmesi kararını reddetti. Bu arada Hrant Dink’in avukatlarından Filiz Kerestecioğlu mahkemeden davanın daha büyük bir salona alınmasını talep etti. Kerestecioğlu, “Bizler otururken davayı izleyenler ayakta kalıyor, bu da davayı izleyenleri zor durumda bırakıyor. Burası havasız ve dar daha büyük bir salon istiyoruz.” dedi. Hakim, “Yazılı olarak bildirin, değerlendirelim.” dedi ve davayı 28 Nisan 2015 Salı saat 10:00’da görülmek üzere erteledi.

Yorumlar kapalıdır.