Paksan Makina’da işçiler grevden vazgeçmedi, kazandı

MESS’e karşı başlayan ve hükümet tarafından yasaklanan metal grevi, tüm sindirme çabalarına rağmen belirli fabrikalarda kazanımla sonuçlanıyor.

Paksan Makina’da greve çıkan sendikalı 96 işçinin en temel talebleri MESS’den çıkılması, iki yıllık sözleşme imzalanması ayrıca istekleri doğrultusunda bir sonraki toplu iş sözleşmesine kadar altı aylık zamların belirlenmesiydi.

Hükümetin grevi yasaklamasıyla MESS’den çıkmaya imtina eden işveren, işçilerin dışarıdaki çadırdan fabrikaya girip, greve içerde kararlı bir şekilde devam etmesine daha fazla dayanamadı. Grevin ilk gününde MESS’den ayrılan fabrikaların yanında Paksan’da da iki yıllık protokol imzalanması taahüt edildi.

Protokole göre, İlk 6 ay için seyyanen, saat ücreti 10 liranın altında olan işçilere net 190 TL, saat ücreti 10 liranın üzerinde olan işçilere net 175 TL zam, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 ay için ise enflasyon oranının üzerine artı yüzde 2 zam yapılacak. İşverenin rahatsızlanması sonucu resmi protokol şu an imzalanmasa da en kısa zamanda resmiyete kavuşacak.

Paksan işçilerinin kararlı tutumu gösterdi ki grevler yasaklansa dahi işçiler bitti demeden bitmez. Şalterler kararlılıkla indiği sürece kazanan her zaman işçi sınıfı olacaktır.

Yorumlar kapalıdır.