Başkentte 1 Mayıs coşkusu

Ankara’da 1 Mayıs, DİSK, KESK, TÜRK-İŞ, TMMOB VE TTB öncülüğünde birçok siyasi parti, emek örgütü ve on binlerce işçinin katılımıyla gerçekleşti.

Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde yapılan anma sonrasında Ankara Garı önünde sabah ondan sonra toplanılmaya başlandı. TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların garın önüne gelmesinin ardından başta CHP VE HDP olmak üzere birçok siyasi parti de kitlesel bir şekilde Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Sendikalar ve siyasi partilerin dışında bireysel katılımın da fazla olduğu yürüyüşte Beşiktaş, Fenerbahçe ve Ankaragücü taraftar gruplarının yanı sıra Ankara’nın gece kondu semti Çinçin’den gelen “Çinçin bebeleri” gibi bazı mahalle örgütleri, LGBTİ grupları ve kortejleriyle dikkat çeken ODTÜ öğrencileri de yer aldı.

Renkli ve coşkulu geçen yürüyüşte memur sendikalarının kitleselliği dikkat çekiciydi. Eğitim-sen korteji, Yalova valisinin kendisine hakaret etmesine karşı yapılan eylemde hayatını kaybeden Halil Serkan Öz’ün fotoğrafını taşıyan pankartla yürüdü. Seçim sonrasında mahkeme kararıyla kadroya alınacak olan yol işçilerinin mutluluğu ve coşkusu YOL-İŞ sendikası kortejine yansımıştı. Bazı sendika kortejlerinde işçiler kedi kostümleri giyerek “Trafoya hayır” dövizleri taşıyordu. Bir başka kortejde ise işçiler üzerinde “AKP’ye hayır” yazan temsili seçim sandıkları taşıyarak önümüzdeki ay gerçekleştirilecek olan seçimlere dair tavırlarını şimdiden ortaya koyuyordu.

Bizde İşçi Demokrasisi Partisi Girişimi olarak bu coşkulu 1 Mayıs’ta gazetemizin 1 Mayıs sayısını; taşeronlaşmaya, esnek çalışmaya, güvencesizliğe, grev yasaklarına, örgütlenme önündeki engellere kaşı taleplerimizin yer aldığı bildirilerimizi işçilere dağıttık ve bu konular üzerinde sohbetler gerçekleştirdik.

Beyaz yakalı özel sektör çalışanlarının az olduğu mitingde 30 Nisan’da işten atılan Yandex işçileri, herhangi bir sendika olmadan bireysel şekilde katıldılar. Esnek ve güvencesiz çalışan ve e-posta ile işten atılan işçiler, iletişim sektörü içindeki sendikal faaliyetin aciliyetini gözler önüne seriyor.

1 Mayıs marşı eşliğinde Sıhhiye meydanına varıldığında Soma başta olmak üzere iş cinayetlerine kurban giden ve emek mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Tertip komitesi başkanı Özgür Bozdoğan 1 Mayıs bildirisini okudu. Bildiride iç güvenlik paketiyle sıkıyönetim koşullarının olağan hale getirilip meşrulaştığına değinilerek güvencesiz ve taşeron çalışma uygulamasına son verilmesi gerektiği belirtildi.

“Her yer taksim her yer direniş”, “Hırsız katil AKP”, “Taşerona son” gibi sloganların bolca atıldığı miting halay ve şarkılarla son buldu.

Yorumlar kapalıdır.