Beşiktaş’ta 1 Mayıs

Beşiktaş’ta bu yıl 1 Mayıs, alışılmış polis şiddeti manzaralarına sahne oldu.

DİSK, KESK, TMMOB, HDP, CHP, BHH ve İDP başta olmak üzere pek çok kitle örgütü ve sosyalist partinin çağrısı üzerine birkaç bin kişiden oluşan kitle, sabah saat 08.00’den itibaren Beşiktaş’ta toplanmaya başladı. Beşiktaş’a çıkan tüm yollar polis tarafından tutulduğu için ve ulaşım araçları hizmet vermediğinden, eylemciler ara sokaklardan Beşiktaş Meydanına ulaşmaya çalıştılar. Henüz kitle toplanırken, polis bir eylemciyi gaz maskesi taşıdığı gerekçesiyle gözaltına almak istedi; ancak Süleyman Çelebi’nin girişimiyle eylemci serbest bırakıldı. Dikilitaş’ta Beşiktaş Meydanı’na ulaşmaya çalışan yüzlerce kişi polis tarafından engellendi, bazıları gözaltına alındı. Saat 10.45’te Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, “İsyan, devrim, Beşiktaş” sloganı atarak meydana girdi. Saat 11 civarında DİSK’e bağlı sendikalar ve siyasi örgütlerden oluşan kitle, Taksim’e hareket etmek için polis barikatlarının kaldırılmasını beklemeye geçtiler. İDP’nin “Baskıya, yolsuzluğa ve güvencesizliğe son! Çözüm işçi iktidarı!” pankartıyla bulunduğu alanda “Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji yek gulan” ve”1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız” sloganları atıldı. Saat 11.41’de HDP’li vekiller Beşiktaş Meydanı’na giriş yaptılar. Dakikalar ilerledikçe toplanan kalabalık ve coşku arttı. Ne var ki polis, kitlenin Barbaros Bulvarı’ndan ayrılıp, Taksim Meydanına ilerlemesine izin vermedi.

Saat 12.20’de HDP’li vekiller ve DİSK temsilcilerinden oluşan heyet ile polis arasında görüşmeler yapıldı. Heyet, Zincirlikuyu ve Beşiktaş’taki polis saldırılarının durdurulmasını, polis barikatlarının kaldırılmasını ve Taksim’e yürünmesine izin verilmesini talep etti. Buna karşılık polis, yarım saat süre istedi. Beklemede olan kitle, Barbaros Bulvarı’nı bir miting alanına çevirerek, işçi sınıfının taleplerini seslendirdi ve halaylar eşliğinde 1 Mayıs kutlamaları sürdü. Saat 13.15’te başlayan ikinci görüşme sonucu Emniyet, Taksim’e sembolik bir katılıma izin verilebileceğini belirtti. Bunun üzerine Valilik ile görüşmeler başladı. Ancak bu görüşmeler sürerken, saat 14.05’te biber gazı, tazyikli su ve plastik mermili polis müdahalesi başladı. Polis, kitleyi sert müdahalesiyle ara sokaklara ve çarşı içine doğru dağıttı. Saat 14.12’de polis müdahalesinden kaçan bir eylemci, otopark çalışanı tarafından bıçaklandı. Ara sokaklarda çok sayıda gözaltı yapılırken, polis amirlerinin gözaltı sayısının arttırılması yönündeki anonsları dikkat çekti. Ara sokaklarda polise karşı havai fişekli direniş, saat 15.30 civarı son buldu.

İstanbul genelinde 300’den fazla gözaltı yapılan bu yılki 1 Mayıs; polisin sert müdahalesi, sendikaların kitlelerini seferber etmekte yetersiz kalmaları ve işçi sınıfının taleplerinin yeterince dile getirememeleriyle hatırlanacak gibi görünüyor.

Yorumlar kapalıdır.