Metal direnişinin kalesi Reno’da üretim başladı

Reno’da bir kaç gündür devam eden pazarlık görüşmelerinin sonuncusu dün yapıldı. İşçi temsilcileri yönetimin önerilerini işçilere sundular ve sandık kurulup oylama yapıldı. Oylama sonucunda direnişe devam kararı çıktı. Fakat sermaye boş durmayıp önce işçilerle anlaşma sağlanmış gibi göstererek 8-4 vardiyası üretime geçsin diye mesaj attı. Daha sonra çeşitli oyunlar oynayarak işçilerin kafası karıştırılıp birlikteliğini bozdu ve işçiler birer birer üretime geçti. Kendiliğinden gelişen bu metal direnişinin bir önderliğinin olmayışı, buna karşın patronların MESS çatısı altındaki örgütlülüğü süreci bu noktaya getirdi. Reno’daki arkadaşımızdan aldığımız bilgilere göre hala büyük huzursuzluklar var. 1998’den ders çıkararak ülke geneline yayılan bu direnişi hazırlayanlar, bu eylemden de ders çıkaracaklar. Türkiye solunun da kendine düşen dersleri bu direnişten çıkaracağını umuyoruz. Biz kendi adımıza sürecin bitmediğini düşünüyoruz ve buna yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Kaynak: Reno’dan bir işçi

Metal sektöründen gün gün son haberleri okumak için tıklayın.

İşverenin türlü oyunlarıyla işbaşı yapmaya zorlanan işçiler sonunda fiilen bir anlaşma yapıp kısmi de olsa kazanım elde etmiş oldular.

Varılan anlaşma sonucu alınan 9 karar

  1. Hiçbir işçi işten atılmayacak.
  2. İşçileri şikayet etmekten vazgeçilecek.
  3. Sendikal haklar tanınacak.
  4. Son toplu iş sözleşmeleri ve çalışanların konuyla ilgili talepleri ile kıdem ve saat ücretleri dikkate alınarak bir ay içinde iyileştirme amacıyla analiz yapılacak. Düşük aylık ücret alanlara daha yüksek ve yüksek aylık ücret alanlara daha düşük prim olmak üzere ayrıştırılma yapılacak ve iç kategorizasyon sistemindeki geçişleri hızlandırma üzerine çalışılacak.
  5. 4’üncü madde kapsamında 1 hafta içinde tüm çalışanlara bin lira avans ödemesi yapılacak.
  6. Her yıl sonunda çalışanlara kalite işgüvenliği ve üretim adetleri hedeflerine bağlı olarak performans primi verilecek; prim miktarı asgari net 600TL olacak.
  7. İşyerinde çalışan ancak mevcut toplu iş sözleşmesinde dayanışma aidatı ödemek suretiyle yararlanan sendikasız işçilerin serbestçe sözcü seçmeleri halinde, yasal mevzuat çerçevesinde seçilen sözcüler, işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap kabul edilecekler ve mevcut sözcüler seçime kadar işçi-işveren arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla muhatap olacaklar.
  8. Banka maaş ödemeleri promosyonu olarak işçilere net 480TL prim ödenecek.
  9. Oyak Renault süreç içerisinde yaşadığı zararla ilgili çalışanlardan hiçbir talepte bulunmayacak. Aynı şekilde çalışanlar da süreçle ilgili Oyak Renault’dan şikayetçi olmayacak.

Yorumlar kapalıdır.