Nurten Atmaca davasında “erteleme” kararı

İstanbul’in Esenyurt ilçesinde çalışan Nurten Atmaca, barışma teklifini reddettiği için eski eşi Mustafa Esersin tarafından 28 Aralık 2014 tarihinde işyerinde bıçaklanmış ve hayatını kaybetmişti. Cinayetin ardından “Bir anlık sinirle bıçağı salladım.” sözleriyle kendisini savunan Esersin’in kasten adam öldürme suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılması talep edilmişti.

19 Ocak 2016 tarihinde Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, davanın 6. celsesi görüldü ve mahkeme, Esersin’in “şizofren olduğu ve o anda akli dengesinin yerinde olmadığı” iddiası üzerine gerekli araştırmanın yapılması için duruşmayı mart ayına erteledi.

Duruşmanın ardından “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” adliyenin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, 2015 yılı içerisinde Nurten Atmaca gibi 302 kadının daha katledildiğine ve katillerin sırf kravat taktıkları yahut da mahkeme esnasında “saygılı” tavırlar takındıkları için iyi hal indirimlerinden yararlandıklarına vurgu yapıldı. İndirimlerin, katiller tarafından çok iyi bilindiğine dolayısıyla uygulamaların, cinayetlerin önünü açtığına değinildi. Kadın cinayetlerinde indirimler uygulanmaya devam edildikçe kadınların öldürülmeye devam edileceği ifade edildi. Kadın katillerinin hiçbir şekilde, herhangi bir indirimden faydalanmamalarına yönelik talep bir kez daha dile getirildi. Son olarak ise 20 Ocak tarihinde Kadıköy’de Diyanet’in yaptığı son açıklamalara tepki göstermek, geçtiğimiz sene içerisinde katledilen 303 kadının hesabını sormak ve bugün Kürt illerinde 75 kadının hayatını kaybettiği savaş koşullarına dikkat çekmek için “Kadınlar yaşamak istiyor!” şiarından yola çıkılarak gerçekleştirilecek olan eyleme çağrı yapıldı.

Basın açıklamasının ardından söz alan Atmaca ailesinin avukatı Neslihan Özer Yıldız ise Mustafa Esersin’in şizofren olduğuna yönelik iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu ve “Bu kоnudа dа оlаy örgüsü, sаnığın аkli dеngеsi yеrindе оlduğunа işаrеt еtmеktеdir. Sоnucun bu dоsyа için sеvindirici оlаcаğı kаnааtindеyiz” dеdi.

Bizler de Kadın Dayanışması olarak Nurten Atmaca kardeşimiz dahil olmak üzere katledilen tüm kadınların davalarını sahipleniyoruz ve katillerin haksız tahrik yahut da iyi hal gibi indirimlerden faydalanmamaları, bu indirimler ile adeta “ödüllendirilmemeleri” için bizzat mahkeme salonlarında bulunarak davaları takip etmeye, yayın organlarımız ve sosyal medya aracılığıyla mücadeleyi yaygınlaştırmaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Çünkü erkek yargıya karşı yürütülen mücadelenin ancak ve ancak tüm kadınların ortaya koyacağı birleşik mücadele ile kazanılacağına inanıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.