Açlık grevindeki maden işçileri: ‘Versinler, biz işletelim’

Zonguldak’ta maden işçilerinin 9 gündür sürdürdüğü açlık grevi devam ediyor. Yerin altında açlık grevi yapan Balçınlar Madencilik işçileri yalnızca açlıkla değil; soğuk, biriken gazlar ve farelerle de mücadele ediyor. Dün itibariyle eylemi sürdüren 40 kadar işçi, kendilerine iş güvencesi sağlanmadan eylemi bitirmeyeceklerini ve ocaktan çıkmayacaklarını söylüyor. Öte yandan çok sayıda işçi çeşitli nedenlerden dolayı rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Bunlardan biri olan maden işçisi Mehmet Top, içerde 40 kadar işçi arkadaşının açlık grevinde olduğunu belirtti ve ekledi: ”Biz maden işçileri artık sadece 4-5 aylık maaş alacağımız için mücadele etmiyoruz, iş güvencesi de istiyoruz. Biz TTK’ya da kayyuma da söyledik, ‘Madeni bize verin, biz işletelim, şirketin borcu varsa onu da ödemeye razıyız, yeter ki burası kapanmasın’ dedik. Biz zaten 200 kişinin çalışması gereken yerde 110 kişi çalışıyorduk, o zorluklarla kömür çıkarıyorduk. 20 yıla kadar hazır işlenecek kömür var içeride, biz hazırlamışız, çıkartmadık. Biz çalışmak istiyoruz, işsiz kalmayalım, tek derdimiz bu. İşletmeyi bize mi verirler, bizi TTK’ya mı alırlar bilmiyorum. Ama çok kararlıyız, iş verilene dek direnişe devam edeceğiz. Artık söylem değil eylem istiyoruz.”

Diğer taraftan da Zonguldak Valisi Ali Kaban, ocakta yaşanan grevin yasadışı olduğunu ve greve katılanlara hak ettikleri maaş ödemesinin yapılmayacağını; greve katılmayanlara ödeme yapılacağını söyledi. Bu söylem tamamen grevden vazgeçilmesi için ve greve katılacak olan diğer işçi arkadaşların gözünü korkutmaya yönelik bi söylem olduğu aşikardır. Kaldı ki, konu artık 4-5 aylık maaş alacağı mevzusundan çıkmıştır. İşçiler artık iş güvencesi ve güvenliği istemektedir. Çünkü Soma’da, Ermenek’te yaşanan işçi katliamları içimizde büyük bir yara olarak tazeliğini korumakta.

Kömür ocağının zarar ettiğinden bahsedenlere ise grevdeki işçi kardeşlerimizin çok güzel bir çözüm önerisi var: ”Verin, biz işletelim.” Gayet haklı bir talep bu. Ey sermaye sahipleri; mademki işçi emekçi kardeşlerimizin ücretlerini ödeyemiyorsunuz, mademki yerin altında alın teriyle kömür çıkaran ve bu uğurda can verenlerin sen hakkını vermekten mahrumsun; o zaman ne hakla ocakları sahipleniyorsun!

Maden ocakları asıl sahiplerinin yani işçilerindir.

Bu mücadele, madencilerin onur mücadelesidir.
Bu mücadele, alınterinin sömürüye karşı mücadelesidir.
Bu mücadele, kömür karasının yüz karasına karşı mücadelesidir.
Bu mücadele, senin mücadelendir madenci kardeşim işçi kardeşim.
Madencileri yalnızca ölünce hatırlayan ve timsah gözyaşı döken sömürücülere karşı onurlu bir yaşam mücadelesidir!
Balçınlar ve De-Ka madencilerinin bu onurlu mücadelesine şimdi ses verme zamanıdır!
Birleşerek kazanacağız!

 

Yorumlar kapalıdır.