Polise rağmen Gezi anması, güç gösterisine rağmen Saray’ın korkusu!

Gezi’nin 3. yılında başta İstanbul’da Taksim’de olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde anma eylemleri yapıldı.

En gergin olan eylem ise, elbette ki İstanbul’da gerçekleşti. Saray Gezi’den duyduğu korkuyu en çok Gezi’nin yıldönümünde yani bugün hissetti.

Gezi Parkı ve Taksim Meydanı şehrin yaşayanlarına kapatıldı. 55 bin polis Saray’ı korumak için yabancı bir işgal gücüymüşçesine Taksim’de konuşlandırıldı. Bunlar dahi korkularını yenmeye yetmedi. Günün ilk polis terörü Mimarlar Odası’na yöneldi. Beşiktaş’ta geçmişte Yıldız Sarayı’nın dış karakol binası olan bina, 1995 yılında Mimarlar Odası’na 2051 yılına kadar tahsis edilmişti. Cumhurbaşkanının kendisi için kullanmak istediği bina, Yargı tarafından da Mimarlar Odası’na verilmesine rağmen bürokrasi kararı bozdu. Gerginliğin tarımandırılması için de 31 Mayıs günü beklendi. Sabah saatlerinde polis kapıları kırarak binaya zorla girdi. İçlerinde Gezi’de kendisinden sık sık söz ettiren, Mimarlar Odası yöneticisi Mücella Yapıcı’nın da bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Baskılara dayanılamayınca birkaç saat içerisinde tüm gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.

Taksim’deki anmaya dair yapılan görüşmeler ise gün boyu gerginlik içerisinde geçti. Taksim Dayanışması’nın kararlı duruşu ve kitlelerin belirgin desteği ile birlikte doğrudan Saray’dan emir almakta olan emniyet zora düştü. Nihayetinde Gezi Parkı’nda açıklama yapılmasına müsaade etmese de kitlenin Fransız Konsolosluğu’nun önüne kadar gelmesini engelleme teşebüsünü göze alamadı.

Gezi sürecinde yaşamını yitirenlerin ailelerinin de katıldığı anmada açıklamayı Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı okudu. Yapıcı sözlerine Gezi Parkı’na girilemediği için bir basın açıklaması yapılamayacağını vurgulayarak başladı. Bu sırada emniyet amirlerinden Erdoğan karşıtı sloganların atılmaması için yoğun ricalar/uyarılar gelirken, alana giremeyen ancak ulaşmaya çabalayan yüzlerce kişiye karşı da polis gaz ve TOMA kullanmaksızın büyük bir vahşet kustu.

Açıklamanın bitmesinin arından Tünel’e yürüyerek dağılan kitleye polisin sert müdahalesi sürdü.

Gezi’nin üçüncü yılında başta İstanbul olmak üzere Tüm Türkiye’de Saray’ın baskıcı politikalarına karşı binlerce insan polis terörüne rağmen bir araya gelmeyi başardı.

Yorumlar kapalıdır.