İşçi mektubu: İşçiler robot değildir!

Merhaba arkadaşlar,

Ben tekstil işinde çalışan işçi bir kadınım. Başımdan geçen ilginç ve bir o kadar da iğrenç durumu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eminim birçok emekçi arkadaşımızın başına gelmiştir. Bizim patronumuz ünlü giyim firmalarıyla görüşmeler yapmış, akabinde bilindik bir giyim firmasının işini almıştı.

İşi özetleyecek olursak; ünlü giyim firması bizim tekstil atölyemize çocuk gömlekleri ve pantolonları veriyor. Biz de o ürünlerin paçasını veya kollarını onarıp kendilerinin istediği ölçülere getiriyoruz. Kısaca yaptığımız iş bu.

Bayramdan önce yetişmesi gerek denilerek 8 bin parça ürün getirdiler. Ramazan ayının sonları hava çok sıcak, bizim tekstil atölyemiz ise daha sıcak ve toz içinde. Bu şartlarda çalışırken bir yandan da yetişmezse patronun bize ne gibi yaptırımları olacak diye düşünüyoruz. Mesela gece mesai yaptırabiliyor ya da maaş kesintisi yapabiliyor.

Bunları düşünürken atölyemizin kapısı aralandı. İçeriye bizim iş aldığımız ana firmanın yetkilisi girdi. Bizim patron el pençe divan. Atölyede 12 kişiyiz bu arada. Bu yetkili abimiz hepimizi topladı ve ‘Sizler neden bu kadar ağır çalışıyorsunuz. Aynı işi başka atölyeler daha kısa sürede yapmıştı. Hızlı olun hadi…’ gibi kelimeler sarf etmeye başladı.

Sanki bizler robotuz ve sanki çalışma ortamımız, şartlarımız çok elverişli de biz ağır çalışıyoruz. Kendisi bizden tepki almayacağını düşündüğü anda aramızda bir uğultu koptu ve bir arkadaşımız lafa girdi;

“ORADAN ÖYLE KONUŞMASI ÇOK KOLAY BEYEFENDİ! SİZİ 32 DERECEDE, BU TOZLU ORTAMDA, SADECE AMA SADECE 1 GÜNCÜK ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUM. BELKİ BU SAYEDE DEMİNKİ KONUŞMANIZIN NE KADAR SAÇMA VE ACIMASIZCA OLDUĞUNU GÖRÜRSÜNÜZ. BİZLER MAKİNA DEĞİLİZ. ORUÇ TUTANLAR VAR TOZDAN ETKİLENENLER VAR. ‘ dedi.

Tabii bizim yalaka patron olaya dâhil oldu ve susturulduk. Bir gün sonra ise tahmin edersiniz ki o kişinin işine son verildi. Aramızda birlik olup arkadaşımız için bir şeyler yapmak istedik. Ancak kendisinin bizle konuşması ve şartları daha iyi bir iş yerinde başlayacağını söylemesi üzerine susmayı tercih ettik şimdilik.

Anlatacaklarım bu kadar. Saygılar.

Yorumlar kapalıdır.