Şirvan: Yine ihmal, yine katliam!

Siirt’in Şirvan ilçesinde, Ciner Holding’e ait bakır madeninde göçüğün yaşandığı 17 Kasım’dan bu yana sekiz işçinin cansız bedeni göçük altından çıkarıldı. Dokuz işçiye ise hâlâ ulaşılamadı.

Hiçbir güvenli alanın olmaması, gereken işçi sağlığı güvenliği önlemlerinin alınmaması ve ihmaller 16 işçinin toprak altında kalmasına yol açmış görünüyor. Şirvan her gün en az 5 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetlerinden biri olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Söz konusu katliam ile ilgili olarak, Soma katliamı davasının da avukatlarından olan Can Atalay, yaşanan göçüğün ardından Cumhuriyet Savcılığı’nın yapması gerekenleri yapmadığını, hiçbir kamu görevlisinin ifadesinin alınmadığını söyleyerek ihmale dikkat çekti. Atalay ayrıca, katliamın göz göre göre geldiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt şubesinin 2010 yılında yayımladığı bir rapor söz konusu ihmali olduğu gibi ortaya koyuyor. Raporda, madenin çevreye etkisi gözetilmeksizin köyün ortasına kurulmasından, atıklarını köylülerin tarım arazilerini suladığı ve hayvancılık yaptığı nehirlere boşaltmasına kadar şikâyetler bulunuyor. Maden hakkında açılması istenen bir soruşturmaya ise ne bakanlıklardan ne de savcılıktan yanıt gelmiş.

Göçüğün ardından, katliamın gerçekleştiği madene giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak hayatını kaybeden madenci yakınları tarafından protesto edildi. Protestoyla birlikte çıkan olayda özel harekât polisleri tarafından iki köylü gözaltına alındı.

Hükümet her bir iş katliamının ardından aynı sözleri tekrarlasa da, ne Soma’dan ne de Ermenek’teki maden katliamlarından bu yana alınmış caydırıcı, önleyici hiçbir tedbir yok. Kaza ve ölümlerin artarak devam etmesi bu durumun bir kanıtı. İşçi sağlığı ve güvenliği ihlâl edilmeye devam edildikçe işçiler de hayatını kaybetmeye devam ediyor.

Yorumlar kapalıdır.