Metal’de yasağa rağmen kazanım: Kazanım tüm Türkiye işçilerine yaygınlaştırılmalıdır!

Metal işkolunda DİSK Birleşik Metal-İş’e (BMİS) üye toplamda 2200 işçinin çalıştığı GE Grid Solution, ABB Elektrik, Schneider Enerji ve Schneider Elektrik işletmelerinde 20 Ocak günü grev ilan edilmişti. Uluslararası firmalara karşı yapılan bu grev hiç vakit kaybedilmeden Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklanmıştı.

BMİS üyesi işçiler ise grevi yasağa rağmen sonlandırmadı. Sonuç olarak da bir kez daha örgütlü olan ve direnen işçiler patronlara ve Bakanlar Kurulu’na karşı verdikleri mücadeleyi kazandılar. EMİS üyesi yabancı patronlar greve bir gün bile dayanamadı ve yakın zamanın en yüksek kazanımlı toplu iş sözleşmelerinden biri imzalanmış oldu.

Toplu sözleşme uyarınca işçiler; saat ücretlerine birinci altı ay için 1,20 lira artı yüzde 7 zam kazandılar. Böylece ortalama ücretlerde yüzde 18,5 bir artış gerçekleşti. Metal işçilerine dayatılan üç yıllık toplu sözleşme yerine sözleşme süresi yine iki yıl olarak kaldı. Dini Bayram mesaileri yüzde 200 yükseldi, sosyal yardım yüzde 27 oldu. Ölüm izni ise dört güne çıktı.

Yalnızca patrona değil, işçi düşmanı saray yönetimine karşı da kazanılan bu direnişi selamlıyoruz. EMİS’e karşı mücadele veren metal işçileri içinden geçmekte olduğumuz dönemde, sarayın işçileri karşısına almaya cesaret edemediğini gözler önüne serdi. Bu durumda açıkça söylenebilir ki, direniş süresince daha büyük bir sınıf birliği/dayanışması oluşturulabilseydi, bu yalnızca metal işçilerinin değil tüm Türkiye işçilerinin kaderini olumlu yönde değiştirebilirdi.

Şimi ihtiyacımız metal işçilerinin bu kazanımını tüm Türkiye işçi sınıfına mal etmenin yollarını bulmak. DİSK ve Birleşik Metal-İş yönetimlerinin bu kazanımı yaygınlaştırma sorumluluğu bulunmaktadır. Zaman, el birliği yapıp muzaffer metal işçisi ile Türkiye’deki mücadele halindeki işçileri bir araya getirme zamanıdır!

Yorumlar kapalıdır.