UPS’de TİS: UPS mutlu, işçiler öfkeli

UPS’de 272 günlük bir direnişin sonucunda 2011 Şubatı’nda yetki alan TÜMTİS bugün yeni dönem için TİS görüşmelerinin tamamlandığını işçilerine duyurdu. TÜMTİS yönetiminin müjdeleyerek duyurduğu TİS sonuçları UPS’yi memnun ederken, pek çok işçi tarafından öfkeyle karşılandı. İşyerlerinden aldığımız bilgiler, imzalanan TİS’in UPS yönetimince hazırlandığını ve sendika yönetiminin de bunu aylar önceden bilmesine rağmen etkisiz kaldığını ifade ediyor.

UPS işçileri İşçi Cephesi okurken.
UPS işçileri İşçi Cephesi okurken.

UPS işçisinin bir önceki TİS’te kötü bir sözleşmeyi 3 yıllığına imzalayan TÜMTİS yönetiminden beklentisi önceki TİS’in kayıplarını ve maaşlarının enflasyon karşısındaki değer kaybını telafi etmesi idi. Ancak işçiler tam tersi bir durumla karşılaşmış oldu. İşçilerin beklentisi seyyanen 300 TL zam, artı bir ikramiye, cumartesi tatili ve diğer sosyal haklarının genişletilmesi idi.

Bir önceki 3 yıllık sözleşmedeki kayıplarını, son bir yılda büyük bir ivme ile artan enflasyon oranını ve bu sözleşmenin geçerli olacağı iki yılın kayıplarını hesaba katan bazı işçilerse, bu teklifi hiç bir şart altında kabul etmeyeceklerine yönelik kararlı tavırlarını sendika toplantılarında sürdürmüştü. İşyerlerinden aldığımız haberlere göre, UPS direnişinin de en dinamik unsurlarını barındıran Kurtköy, Mahmutbey, Bursa ve İzmir merkezleri grevden yana oy kullanmalarına rağmen takip eden zaman içerisinde UPS için grev kararı alınmadı. Söylenene göre süreci 600 civarı işçinin oy vermeye gelmemesi belirledi. Haklarını kazanamadıklarını ifade eden mücadeleci işçiler ise, 600 kişinin sandığa niçin gitmediğinin cevabının hâlâ bulunmadığını vurguluyor.

Sonuç olarak UPS yönetimi işçilere şu temel maddeler üzerinden TİS’i imzalayacağını duyurdu:

1-3 yıllık işçiye 125TL;

3-5 yıllık işçiye 150 TL;

5 yılın üstündekilere 175 TL;

10 ay cumartesi günleri tatil 2 ay çalışma günü

Sendika yönetimi 272 günlük direnişin ardından 2011 senesinde işçilerden istediği kimi fedakarlıklarla ilk TİS’i imzalamıştı. Ardından gelen ikinci TİS’te ise UPS işçileri iki yıl değil de üç yıllık bir toplu sözleşmeye mahkum bırakılmıştı. Görünüşe göre UPS işçileri şimdi imzalanacak olan TİS sonucunda toplamda 7 yıllık bir kayıp yaşayacak. UPS işçilerinin, öfkelerini sermayeye ve bürokratik aygıtlara karşı, işçi demokrasisinden yana bir sendikal kavrayışa inançla örgütlenerek mücadeleyi yükselteceklerine inanıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.