İUB – DE | Türkiye’de anayasa değişikliği: Referandumda HAYIR’ın zaferi için

Aşağıda okuyucularımızla İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in 16 Nisan referandumu üzerine yayınlamış olduğu deklarasyonun Türkçe çevirisini paylaşıyoruz.

Anayasa değişikliği için 16 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bir refrandum çağrısı yapıldı. Önerilen başkanlık reformu ile başbakan ortadan kalkıyor ve cumhurbaşkanı yürütme gücünü kendinde yoğunlaştırıyor. Başkan aynı zamanda yüksek yargı seçimlerinde söz sahibi olacak. Yasama seçimleri her beş senede bir yapılacak (şu anda her dört senede bir yapılıyor) ve başkanlık seçimleriyle aynı anda gerçekleşecek. Milletvekili sayısı 600’e çıkacak (şimdikinin 50 fazlası). Kısacası, Erdoğan iktidarını ebedileştirmek için bütün güçleri yoğunlaştırmaya çalışıyor.

Referandum, olağanüstü hal koşullarında ve demokratik haklara acımasızca saldırıldığı bir durum altında gerçekleşecek. Erdoğan, geçtiğimiz Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden yararlanarak anayasa değişikliğini ileri sürmesini sağlayacak korkunç bir saldırı başlatmıştı. Bunu başarmak için aşırı sağdaki MHP’nin desteğine güveniyor. Erdoğan iktidarını koruyabilmek ve tüm muhalif kesimleri bastırmak için Kanun Hükmünde Kararnameler’le yönetiyor – on binlerce tutuklu ve hükümlü, yüz binin üzerinde işten çıkarma, yüzlerce medya organının ve kuruluşun kapatılması. Metal işçilerinin grevini yasakladı ve sendikalı işçilere zulmetti. Kürt illerinde başlattığı acımasız savaş sonucunda yüzlerce insan hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı ve yerinden edildi, onlarca belediyeye kayyım atandı, HDP’nin 12 milletvekili ve düzinelerce belediye başkanı ve meclis üyesi tutuklandı. Kuzey Suriye’ye askeri olarak müdahale etti. Kadın haklarına sürekli olarak saldırdı.

Hükümetin dayatmak istediği baskıcı rejim modeli, ifadesini Türkiye’de 2013’teki Gezi Parkı seferberliğiyle bulan ve 2011’de Tunus devriminin başlamasıyla hayat bulan bölgedeki devrim ve karşıdevrim arasındaki mücadelenin bir parçasıdır. Referandumda HAYIR için mücadele, demokratik hakların savunulması için mücadeleyi iki katına çıkarmaya çağrıdır. Bu, OHAL’in, baskının ve KHK’yla yönetimin derhal sona ermesi çağrısıdır. Bu, sendika üyelerinin işten atılmalarının sona ermesi ve işlerine iade edilmesi, HDP’li, solcu, sosyalist eylemcilerin özgürlüğüne kavuşturulması çağrısıdır. Bu, kadın haklarını savunmaya çağrıdır.

Rejimin diktatoryal ve Bonapartist karakterinin güçlendirilmesi; işsizliğin yükselmesi, alım gücünün düşmesi, sömürünün yoğunlaşması, kamu hizmetlerinde kesintiler ve borçların giderek artması gibi örneklerde somutlaştığı üzere, Türkiye’de kapitalist kriz derinleşirken, işçi sınıfına dönük yeni saldırıların hayata geçirilmesini kolaylaştıracak. Bu sebeple referandumda HAYIR için verilen mücadele işçilerin ücretlerini ve işlerini korumaları için, sendikalılaşma ve greve gitme haklarını korumaları için, kesintilere ve borçların ödenmesine karşı seferber olmaları için bir çağrıdır.

Aynı şekilde Erdoğan’ın hayata geçirmeye çalıştığı savaş politikaları ve polis devleti uygulamaları, Kürt halkına dönük yeni baskılar anlamına geliyor. Bu sebeple Erdoğan’ın referandumda yenilgisine yapılan bir çağrı, aynı zamanda halkların mücadeleyi yükseltmesine, Kürt illerindeki savaşın bitirilmesine, Suriye’deki müdahalenin sonllandırılmasına, Kürt halkının kendi kaderini özgürce tayin edebilmesine yapılan bir çağrıdır. 

Bu nedenle, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI), HAYIR oylarının desteklenmesi ve Türkiye işçileri ve halklarıyla uluslararası dayanışma ve Erdoğan’ın planlarını bozma çağrısında bulunmaktadır.

Referandumda HAYIR. OHAL’in ve KHK hükümetinin sonu için.

Tutuklanmış HDP milletvekillerine, HDP’li ve solcu eylemcilere özgürlük.

Grev yasaklarına HAYIR. Sendikalaşma hakkı için. İşten çıkarılanların geri alınması için.

Kürtlere dönük savaşa ve Suriye’de askeri müdahaleye HAYIR!

16 Nisan’da referandumda HAYIR oyu kullanmaya çağırıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.