Biskay’da (Bask özerk bölgesi) kadınların zaferi

İspanya’nın Bask Özerk Bölgesi’nin Biskay kentinde bulunan Residencias de Bizkaia yaşlı bakımevlerinde çalışan 5000 kadın işçi, 1 yılı aşkın süredir devam eden mücadelenin sonunda zafer kazandı. Talepleri kabul edilen kadınlar grevi sonlandırdı.

İşçilerin üye olduğu ELA sendikası, sektörün 3 işveren sendikasıyla (Gesca, Lares, Elbe) 2020 yılına kadar sürecek bir sözleşme imzaladı. Sözleşme haftada 35 saat mesai, ayda 140 avrodan fazla maaş artışı, 1200 avro asgari ücret, hastalık veya iş kazası gibi durumlarda maaşlardan kesinti yapılmaması ve primlerin güncellenmesi gibi talepleri içeriyor. Böylece çalışma koşullarında %20 oranında iyileşme sağlanmış olacak. Residencias de Bizkaia’da çalışan sayısının azlığı nedeniyle işçiler çok daha fazla çalışmak zorunda kalıyordu ve geçici iş sözleşmeleri yapılıyordu. Bakımevi işçileri, bu zaferi işçi sınıfının kurtuluşu yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriyor.

Kadınların bu uzun soluklu grevi, Biskay tarihindeki en uzun grev olmasıyla da önem taşıyor. Bu süreçte kadınlar defalarca sokağa çıktılar ve eylem yaptılar. Son 1 Mayıs’ta 250 günü aşkın süredir grevde olan kadınlar, boyun eğmeyeceklerini ve sessiz kalmayacaklarını söylemişti.

Aynı zamanda toplumsal ve feminist bir mücadele olma özelliği de taşıyan grev, ELA sendikasına üye diğer kadınlar ve feminist hareket tarafından da desteklendi. Binlerce kadının katıldığı bir eylemde, grevdeki kadınlara şu dayanışma mesajı verilmişti: “Yalnız değilsiniz! Mücadeleniz tüm işçi kadınların mücadelesidir.”

Yorumlar kapalıdır.