İtalya’da grevler

19 Eylül’de İtalyan posta idaresi Poste Italiane’nin SDA grubundaki Carpiano deposunun işçileri greve çıktı. Carpiano işçilerinin ardından Bolonya, Roma, Torino gibi şehirlerde yüzlerce deponun işçisi greve katıldı. Bolonya’da SI Cobas sendikasına bağlı işçilerin grevi organize etmesi engellendi, bunun üzerine işçiler depo girişlerini işgal etti.

Ne olmuştu?

SDA Poste Italiane, işçilere beklenmedik yeni bir sözleşme sunmuştu. Şirket yönetiminin yeni bir taşeron firmayla anlaşmasıyla beraber depo işçilerinin yıllarca süren mücadele sonucu kazanılmış haklarının geri alınacağı ortaya çıktı. Anlaşma, göçmen işçilerin ağırlıklı olarak bulunduğu SI Cobas ile yapılan toplu iş sözleşmesini yok sayacaktı. Bu; hastalık izni, yıllık izinde artış ve çalışma saatlerinin kısaltılmasının da yok sayılması anlamına geliyordu. 25 Eylül akşamı Carpiano deposunun önünde günlerdir eylemlerini sürdüren işçilere 100-200 kişilik bir grup bıçaklı saldırıda bulundu. Saldırgan grup bir işçiye arabayla çarptı, bir işçi de bıçakla yaralandı. Ancak işçiler kendilerini savunarak saldırıyı püskürttüler. Sendikanın aktardığına göre saldırı, üyelerinin arasında SDA patronlarının da bulunduğu kapalı bir Facebook grubunda düzenlendi. Grupta işçi düşmanı ve ırkçı yorumlar yapıldığı kaydedildi.

Fiat’ın Melfi fabrikasında çalışan işçiler, 27 Eylül günü yapacakları iş durdurma eylemleri için SDA işçilerine dayanışma dileklerini gönderdi. Ülke çapında başka depoların işçileri de SDA işçilerine dayanışma dileklerini ve fotoğraflarını yolluyor. SDA Poste Italiane işçileri Kasım ayında çeşitli bölgelerde grev ve iş durdurma eylemlerini sürdürecek. Tüm bunlar olurken, SDA CEO’su iş hacminin büyük zarar gördüğü ve şirket itibarının zedelendiği yönünde açıklamalar yapıyor.

İtalya’da genel grevler

Diğer yandan ülkedeki çok sayıda sendika ve işçi örgütü hükümet politikalarına karşı taleplerini dile getirmek için grev çağrısında bulunmaya devam ediyor. Demiryolu işçilerinin 24 saatlik grevi 9 Kasım’da başlayacak. Ulusal greve 10 Kasım’da havalimanı işçileri katılacak. Greve katılacaklar arasında hava trafik kontrolörleri, Alitalia’nın sendikalı işçileri ve bazı havayolu şirketlerinin pilotları ve uçuş ekipleri de bulunuyor. Roma dâhil ülke genelinde toplu taşımada da 24 saatlik grev kararı alındı.

Kapitalizm her yerde benzer çözümlere başvuruyor, her yerde işçilere saldırıyor. Buna karşılık bir SDA işçisi yapmamız gerekeni bize özetliyor: “Çok fazla şeyi riske atıyoruz, bunun bilincindeyiz. Ancak mücadeleye değer.”

Yorumlar kapalıdır.