CAMİŞ’te yetki İşçi’de!

Dört sene önce Şişecam’ın diğer fabrikalarında da yetkili sendika olan Kristal-İş’e üye olan Bilecik 2. Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Bilecik Camiş Madencilik fabrikası işçileri, dört sene içerisinde ücretler arttırılmadığı ve sendikal mücadele sırasında işten atılan işçilere sahip çıkılmadığı için Kristal-İş’ten  DİSK/Cam Keramik-İş’e geçti. Fabrika dışında toplanan 16-24 vardiyası işçileri, 08-16 vardiyasını tamamlayan işçilerle birlikte fabrika önünde buluşup basın açıklaması yaptı.

İşçiler adına açıklama yapan İşyeri Baştemsilcisi Lütfü Karataş şöyle dedi:

“Bizler Şişecam’a bağlı Camiş Madencilik işçileri olarak dört sene önce sendikalı olmaya karar verdik ve Kristal-İş Sendikası’na üye olduk. Şişecam’a bağlı fabrikaların genelinde Kristal-İş Sendikası yetkili olduğu için, hammadde üretimi yapan bizim fabrikamızda da Kristal-İş’e yetki verdik. Asgari ücret düzeyindeki ücretlerimizin düzeleceğini, diğer cam fabrikalarındaki ortalama ücretleri alabileceğimizi düşünüyorduk. Sendika tarafından bize verilen sözlerde bu şekildeydi. Ancak işverenimiz Şişecam buraya sendikanın girmesini engellemek için hem işkolumuza, hem de yetki için gerekli sayıya itiraz ederek işi yokuşa sürdü ve hukuki bir süreç başladı. Bununla da yetinmeyerek sendikalaşmamıza öncülük yapan işçi arkadaşlarımızın işine son verdi. Tüm bu yaşananlar karşısında o zamanki sendikamız Kristal-İş yöneticileri sanki yukarıda anlaşmışlar gibi hiçbir şey yapmadı. Biz işçilerin eylem yapalım gerekirse işi durduralım taleplerimize de kulak tıkadılar. Hukuki bir süreç başladı sonucunu beklememiz lazım diyerek biz işçileri yatıştırmaya ve oyalamaya çalıştılar. İşten atmalar devam ederken, onlarca arkadaşımız işten atılırken, mahkemelerde uzadıkça uzadı ve dört senedir devam eden mahkemeler bir dört sene daha devam edecek gibi görünüyor. Bu süreçte fabrikanın yolunu unutan sendikacılar ise bizlere sürekli yapacak bir şey olmadığını ve beklememiz gerektiğini söylediler.”

“…Bundan sonra hak verilmez alınır anlayışıyla daha örgütlü ve daha mücadeleci bir yol çizeceğiz ve bu yolda Cam Keramik-İş Sendikası ile yürüyeceğiz. Artık tek bir arkadaşımızın dahi işten çıkartılmasını kabul etmeyeceğiz. Hak ettiğimizi almak için ne gerekiyorsa onu yapacak ve kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz…”

Cam Keramik-İş Sendikası Genel Sekreteri Ergin Ay ise;

“…Şişecam Camiş işçilerinin yaşadığı sıkıntıları ve mağduriyeti herkesin doğru okuması ve doğru anlaması gerekiyor. Meseleyi çarpıtmak isteyenler, suyu bulandırmak isteyenler mutlaka olacaktır. Buradaki mesele bir sendikal rekabet meselesi değildir. Başka bir sendikanın sürdürdüğü bir örgütlenmeye ya da mücadeleye başka bir sendikanın çomak sokması asla değildir. Burada yasadışı hiçbir durumda söz konusu değildir. Bir sendikaya üye olmak nasıl anayasal bir haksa, işçilerin istediği zaman istifa edip başka bir sendikaya geçmesi de yine Anayasal bir haktır. Hatta bir toplu sözleşme imzalanmış olsa dahi işçiler yetkili sendikadan istifa edip başka bir sendikaya üye olabilir ve sözleşmedeki haklardan faydalanabilir…” şeklinde konuştu.

10 senelik çalışanların bile asgari ücret düzeylerinde çalıştığı Camiş Madencilik’te işçilerin kendi karar ve yetkileriyle insan onuruna yaraşır ücret ve hayat düzeyleri için mücadele etmeleri bize doğru yolu gösteriyor. Metal’de sözleşme süreci dalgalı ilerlerken Metal, Cam ve Maden işçilerinin ekmek kavgası yeni “Metal Fırtına”lara gebe gözüküyor. Hava döndü işçiden, işçiden esecek yel!

Yorumlar kapalıdır.