Honduras halkıyla dayanışma! Seçim hilelerine hayır!

26 Kasım Pazar günü gerçekleşen başkanlık seçimlerinde, 2009 Haziran’ında askeri darbeyle kurulan rejim kitlesel ceza oylarıyla ağır bir yenilgiye uğratıldı. Ulusal Partili devlet başkanı Juan Orlando Hernández, kendisine yetki veren mahkeme kararına dayanarak anayasal yasağa rağmen tekrar aday olmuştu. Hernández kampanya boyunca oyların satın alınmasına ve iltimas yollarına başvurdu ve seçim yenilgisinin ardından skandal bir hileyle iktidara geldi.

Seçim kurulu, tutanakların üstünde oynayarak Hernández’in galibiyetini garanti altına alana kadar oy sayımını erteledi. Pazartesi günü erken saatlerde seçim kurulu, %57,19’u sayılan oylara göre Hernández’in %40,21, muhalefet adayı Salvador Nasralla’nın ise %45,17 oranında oy aldığını açıkladı. Dört gün sonrasında veri aktarım sisteminin defalarca “çöktüğü” sonraki sayımlarda ise Hernández’in karşısında Nasralla’nın oylarında düşüş yaşandı. Politik alana ve toplumsal mücadelelere yabancı olan bir spor gazetecisi olmasına rağmen Nasralla, ılımlı burjuva bir programla, Latin Amerika’nın en fakir ülkelerinden biri olan Honduras’ta patronların gücünün doğrudan bir ifadesi olmasıyla, yolsuzluklarıyla ve işçilerle toplumsal kesimleri hedef alan düzenlemeleriyle sorgulanan mafyatik yönetimin tanınmamasından faydalanmayı başardı. Son yıllarda emperyalizmin yağmasına açılmış madenler ve hidroelektrik santrallar çevresel zararlara yol açtı. Yerlilerin ve köylülerin direnişleri vahşice bastırıldı; işverenlerle ve devletle bağlantılı çeteler onlarca kişiyi öldürdü. Geçen yıl öldürülenler arasında meşhur çevreci ve yerli halk lideri Berta Cáceres de bulunuyordu. En çok oy alan üçüncü kişi olan Liberal Parti’nin başkan adayı, Nasralla’nın zaferini tanıdığını açıkladı.

Çarşamba günü seçim hilesi ortaya çıktığında başlayan kitlesel protestolara karşı hükümet, 18.00-06.00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan etti. Her gün sokağa çıkma yasağının başlangıcında, rejime açıkça meydan okuyan kitlesel tencere-tava çalma eylemleri gerçekleşiyor. İşyerlerinde ve yarım yamalak çalışan işletmelerde seçim hilesine karşı gayriresmi ulusal grev sürüyor.

Kolluk güçlerinin baskısı sonucunda onlarca kişi tutuklandı, yüzlerce kişi yaralandı ve en az 7 kişi hayatını kaybetti. Ancak 4 Aralık günü çok önemli bir olay yaşandı. “Kobra” adı verilen bir polis birliği, direnen halka baskı uygulamayı reddettiğini açıkladı. Hükümetin emirlerine uymayı reddeden bu polisler ve darbe rejimine sadık kalan baskıcı kolluk güçleri arasında çatışma yaşandığı bildirildi.

Eski başkan Manuel Zelaya’nın başını çektiği muhalif liderlik, perde arkasında rejimle müzakere etmeye ve kendiliğinden gelişen toplumsal mücadelenin eylemlerinden kendini uzak tutmaya çalışıyor. Zelaya’nın uzlaşmacı liderliği, 2009 darbesine karşı mücadele sırasında hâlihazırda yıkıcı etkilere yol açmıştı. Görevden alınan başkan dört ay boyunca diktatörlüğe konsolide olması için zaman tanıyarak ve müzakere yoluyla çözüm yönünde yanlış beklentiler yaratarak emperyalist ABD hükümeti aracılığıyla müzakerelere başvurmuştu. Zelaya’nın partisi LIBRE son dönemde parlamentoda rejime tamamen adapte olmuş bir rol de oynuyordu. Bu sırada suç ortakları ABD hükümeti, Avrupa Birliği ve OAS (Amerikan Devletleri Örgütü) sessizliğini korurken rejimin sürdürülüp sürdürülemeyeceğini ve durumu kontrol altına alıp alamadıklarını görmek ve aksi halde desteklerini gerçi çekmek için bekliyorlar. Baskıcı devlet organlarının daha fazla kırılmasını sağlamak ve gaspçı hükümetin çöküşünü pekiştirmek amacıyla seferberliği artırmak için işçilerin ve kitle örgütlerinin koordinasyon oluşturmaları, Hernandez’in kontrolü altındaki kolluk güçlerinin saldırılarına karşı öz savunmayı örgütlemeleri gerekmektedir.

Dünyadaki tüm işçilerin ve halkların, 2009 darbesiyle gasp edilen demokratik özgürlüklerini savunan ve yolsuzluğa karşı mücadele veren Honduras halkıyla acilen dayanışması gerekmektedir. Tüm Latin Amerika hükümetlerinden Honduras hükümetiyle diplomatik ilişkilerini derhâl kesmelerini ve Orta Amerika ülkelerinin işçilerinden Honduras halkıyla dayanışma göstermek için sokağa çıkmalarını talep etmeliyiz.

Seçim hilesine karşı ayaklanmayı destekleyelim!

Kahrolsun Juan Orlando Hernández hükümeti!

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI)

5 Aralık 2017

Yorumlar kapalıdır.