ABD Konsolosluğu önünde Filistin eylemi: Kudüs Filistin’indir!

ABD Başkanı Donald Trump’ın, hem kendi ülkesi içerisinde yaşamakta olduğu iktidar krizine, hem de Ortadoğu’da emperyalist egemenliğin sarsılmasına bir yanıt olması için ilan ettiği Kudüs kararı, uluslararası mücadeleci kamuoyundan tepki sesleriyle karşılanmıştı.

Trump Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan ettikten sonra, birçok ülkede ve şehirde Filistinlilerin birleşik ve bağımsız bir özgür ülkede yaşama haklarının olduklarını savunan eylemlilikler gerçekleştirildi. Ardından Filistinli aktivist Ahed Tamimi’nin, İsrail polis kuvvetlerince tutuklanması yeni bir kampanya dalgası daha doğurdu. Demokratik ve sosyalist kamuoyu, Tamimi’nin derhal serbest bırakılması talebini ileri süren protestolar organize etti. Bu süreç sırasında Türkiye’de de eylemler yaşandı. Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi (BDS Türkiye)’nin geçtiğimiz haftalarda İstanbul’un Beyoğlu’nda gerçekleştirdiği ve İşçi Demokrasisi Partisi (İDP)’nin de katıldığı basın açıklaması, Trump’ın gerici kararını lanetliyor ve Kudüs’ü Filistin’in tarihsel başkenti ilan ediyordu.

20 Ocak Cuma günü için ise, BDS Türkiye, İstinye’de bulunan ABD Konsolosluğu’nun önüne basın açıklaması çağrısında bulundu. Suriye’nin kuzeyinde bir sınır muhafız birliğinin kurulacağının iddia edilmesinin ardından ABD’ye meydanlarda ve ekranlarda öfke kusan hükümet; İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında ABD’nin ateşle oynadığını ileri süren hükümet, polisleri ve zırhlı araçları aracılığıyla zaten bir kale gibi korunan ABD Konsolosluğu’nu çepeçevre sarmakla kalmadı, basın açıklamasının Konsolosluk’un önünde yapılmasını da engelledi. Böylece Türk hükümetinin, söz konusu Filistin halkının özgürlük mücadelesi olduğunda, kimin tarafından olduğu, polislerinin korumakta olduğu emperyal üsten de anlaşıldı.

Konsolosluk’un bulunduğu sokağın çıkışında yapılan basın açıklaması sırasında “Yıkılsın Siyonist İsrail devleti”, “Kudüs, Filistin’in başkentidir”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi”, “Filistin’de düşene, dövüşene bin selam” sloganları atıldı. Eylem sırasında İsrail’e boykot çağrısı bir kere daha yinelendi. Bunun yanı sıra Türkiye’nin İsrail’le sahip olduğu bütün diplomatik, askeri, ekonomik, siyasi ve kültüre ilişkileri kesmesi istendi.

İşçi Demokrasisi Partisi de Amerikan Konsolosluğu’nun önünde, dövizleriyle hazır bulundu. BDS Türkiye’nin, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme girişimine karşı çağrıcılığını üstlendiği basın açıklamasında İDP, “Yıkılsın Siyonist İsrail devleti”, “Kudüs, Filistin’in başkentidir”, “İsrail ile tüm askeri ve ekonomik ilişkiler kesilsin”, “Laik, demokratik ve ırkçı-olmayan tek Filistin” dövizleriyle eylemdeydi.

BDS Türkiye’nin basın açıklaması, bütün vatandaşların davetli olduğu “Kudüs Nöbetleri”ne çağrıyla sonuçlandı:

BDS Türkiye olarak, önümüzdeki haftalarda ve aylarda Kudüs’ü ve Filistin’i kamuoyunun gündeminde tutmaya ve ‘Kudüs Filistinlilerindir’ demeye devam edeceğiz. Bu doğrultuda, Filistin Toprak Günü’ne kadar farklı tarihlerde, farklı meydan ve noktalarda ‘Kudüs Nöbetleri’nde bir araya geleceğiz. Tüm duyarlı kamuoyunu, Kudüs’e sahip çıkmak, Filistin’in tarihsel haklarına sahip çıkmak ve İsrail’in tüm alanlarda boykot edilmesi mücadelesini yükseltmek üzere, nöbetlerimize destek vermeye çağırıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.