ABD’de kadınlar Trump’ın kadın düşmanı politikalarına karşı sokaktaydı

20 Ocak 2018 günü ABD’de 2. Kadınlar Yürüyüşü gerçekleşti. Washington, New York, Los Angeles ve Chicago gibi büyük kentler dahil ABD genelinde yüz binlerce kadın sokağa çıktı. Kadınlar Trump’ın kadın düşmanı ve ırkçı politikalarını protesto etti. Protestolarda eşit işe eşit ücret, kürtaj hakkı, sağlık politikalarının düzenlenmesi gibi talepler dile getirildi; cinsel taciz ve şiddet karşıtı sloganlar atıldı ve dövizler taşındı. LGBTİ bireylere ve göçmenlere yönelik ayrımcı saldırılar eleştirildi. Yürüyüş ayrıca Kasım ayında gerçekleşecek olan ara seçimler için kadınları örgütlemeyi de hedefledi. Başta film endüstrisi olmak üzere cinsel tacizi ifşa eden ve tacize son vermek için harekete geçmeye çağıran #MeToo (Ben de) ve Time’s Up (Süre Doldu) kampanyalarının etkisi de yürüyüşte görüldü.

Bu yılki Kadınlar Yürüyüşü, Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki birinci yılına ve sonrasında gerçekleşen kitlesel kadın eylemlerinin yıldönümüne işaret ediyor. Geçen yıl Trump’ın ABD başkanlığını devralması üzerine ABD’li kadınlar Trump’ı protesto etmek için yürüyüş düzenlemişti. Yürüyüşü destekleyen eylemler başka ülkelere yayılmış, kadınlar dünyanın dört bir yanında alanlara çıkmıştı.

Trump’ın kadın düşmanı politikalarının yanı sıra cinsiyetçi söylemleri de bir hayli meşhur. Bugüne kadar Trump kürtaj olan kadınların cezalandırılması gerektiğini, kadınların iş hayatında bir tehdit oluşturduklarını ve evde oturup çocuk bakmaları gerektiğini söyledi. 17 kadının Trump tarafından cinsel saldırıya uğradığını beyan etmesine rağmen Trump bunu inkar etti. Tecavüzü haklı çıkaran ifadelerde bulundu, kadınları defalarca aşağıladı. Tüm bunlara karşılık kadınlar susmuyor. Trump’ın göreve gelişinden beri geçen bir yılın ardından artık daha da öfkeli olduklarını haykırıyorlar.

Yorumlar kapalıdır.