“Kadınlara müjde”: Kreş sahiplerine vergi indirimi!

Hükümetin istihdam seferberliği çerçevesinde bir süredir aldığı önlemlere yenileri ekleniyor. Meclis’te görüşülmekte olan torba yasayla 2020 yılı sonuna kadar işverene yeni destekler geliyor. Bunlardan biri de “kadınlara müjde” olarak sunulan kreş ve gündüz bakımevi hizmetlerinin vergi dışı bırakılması.

Tasarıda, kadınların çalışma hayatına katılmasına teşvik olarak sunulan, işverenlerce okul öncesi çağındaki çocuklar için verilen ve ücretin bir parçası olan kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin vergi dışı bırakılması söz konusu. Basında, çalışan annelere nefes aldıracak bir düzenleme olarak sunulan, hatta İŞKUR Genel Müdür Vekili’nin, “İşi ve evi arasında kalan çalışan kadınlara 400 TL’lik kreş yardımımız olacak” diyerek verdiği müjdeye biraz daha detaylı bakalım:

Bu maddeye göre, işverenlerce kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle doğrudan veya asgari ücretin aylık brüt tutarının yüzde 15’ini geçmemek üzere sağlanan menfaatlere gelir vergisi istisnası sağlanıyor. Bu ne demek oluyor? Yani işverenler tarafından kadın çalışanlara sağlanan kreş ve gündüz bakımevi yardımı kadın çalışana değil, doğrudan kreş veya gündüz bakımevinin sahibine ödeniyorsa, bu yardımın 304,43 TL’lik kısmı gelir vergisinden muaf olacak. Böylece en fazla 53,72 TL’lik gelir vergisi ödenmeyecek.

Tasarıdaki madde bu şekilde yasalaşırsa doğrudan kreş sahibine yapılan bir vergi indirimi söz konusu olacak. O da eğer işveren kreş yardımı yapıyor ve kreş yardımını işçiye değil de doğrudan kreşe ödüyorsa! Yani işverenlere böyle bir yardım yapma zorunluluğu gelmiyor. Böyle bir yardım varsa ya da yapılacaksa, cüzi bir vergi indirimi geliyor. Dolayısıyla söz konusu düzenleme son derece yetersiz olduğu gibi bu kapsama giren kadın çalışan sayısı da yok denecek kadar az. Çünkü kreş, çalışan anneler için yasal bir hak değil!

Eğer gerçekten kadınların çalışma hayatına katılması isteniyorsa yapılması gerekenler belli. Kreş açılması için aranan “en az 150 kadın işçi şartı” kaldırılmalı ve işyerlerine, mahallelere hiçbir koşul aranmaksızın ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir kreş olanakları sağlanmalıdır!

Yorumlar kapalıdır.