İş cinayetlerinin sorumlularına indirim

Tek Adam rejimi sadece iş cinayetleri karşısında herhangi bir önlem almamakla yetinmiyor, aynı zamanda onun savcı ve hakimleri cinayetlerin sorumlularına ceza indirimleri dağıtıyor.

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin davada, hazır olduğu belirtilen mütalaa 1 yıl 2 ay sonra açıklandı. “Olası kasıt” suçuyla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın duruşmasında, savcı meydana gelen katliamı “öngörülebilir ancak istenmeyen” olarak tanımladı. Mütalaasında birçok ihmale ve patronların sorumluluklarına yer veren savcı buna rağmen, olayın olası kastla değil, cezaların düşürülmesi anlamına gelen “bilinçli taksirle” meydana geldiğini iddia etti. Buna göre 301 ölüm için tek tek ceza alması gereken sanıklara toplam olarak ceza verilecek ve en üst sınır 22,5 yıl olacak.

Öte yandan Mecidiyeköy’deki 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciası davasında 9 sanık, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, 9 sanık hakkında verdiği bu cezanın, “Sanıkların suçu taksirle işlemeleri ve tali kusurlu olmaları” gerekçesiyle 60 bin 800’er TL adli para cezasına çevrilmesine hükmetti. Mahkemenin kararına itiraz edeceklerini söyleyen şikayetçilerin avukatı Yıldız İmrek, ödül gibi bir ceza çıktığını ifade ederek “Bu karar ne vicdani ne hukuki olarak kabul edilebilir. Hukuki açıdan da adaletin katledildiği bir yerdeyiz” diyerek tepki gösterdi. Kazada ölen işçi Hıdır Ali Genç’in babası Mustafa Genç ise “Adalet yok, yargı yok. Bu 10 tane işçi boşu boşuna ölmüş” diye konuştu.

Yorumlar kapalıdır.