Maaşlar zamlar karşısında mum gibi eriyor

Asgari ücret yeni yıla başlarken 1604 TL olarak tespit edildi. Yılbaşından bu yana geçen 4 ay zarfında paranın değer olarak reel kaybı, yılbaşında asgari ücrete yapılan zamla kıyaslandığında alım gücümüzün ne kadar azaldığını ve harcarken çok çabuk eriyen maaşın kazanırken ne kadar zor kazanıldığını da açığa çıkarıyor. Geçen yılla kıyasladığımızda çarşı ve pazar fiyatları minimum %25 – %30 arası artmış durumda. Emekli maaşı ve asgari ücrete yapılan zam, bu artış karşısında mum misali eriyip gidiyor. Daha önceleri 1 kilo beyaz peyniri 18-20 TL arasında alırken bugün 25-30 TL arası bir fiyatla alıyoruz. Bu kıyası yapmamızdaki sebep, aradaki farkın net olarak ortaya çıkması.

Bazı emeklilerin aldığı maaş asgari ücretin bile altında. Asgari ücret ile bile yaşamak mümkün değil iken emekliler için yaşam daha da zorlaşıyor. İktidarın emekli ve işçi maaşlarına yapılan zamda cimri davrandığı ve insani olmayan koşullarda yaşamımızı sürdürmemizi bize reva gördüğü çok açık.

Önümüze bir seçim konuldu. Bu seçim belki de bizlerin iktidardan hesap sorması için bir fırsat olabilir. Bizlere açlığı ve sefaleti reva gören bu iktidara gereken dersi sandıkta vermek gerekiyor. Gerçi bu sistemde kimlerin iktidara geldiği çok da önem arz etmiyor. İktidara gelenler hep sermayeden yana tavır takınıyor. İşçi kendi kendini yönetmediği sürece insan gibi yaşaması çok da mümkün görünmüyor. Aslolan işçi demokrasisinin hayat bulması ve alın terimizin karşılığı olanı elde edebilmemiz, yani kısacası ipler bizim elimizde, yeter ki biz gücümüzün farkında olalım.

Yorumlar kapalıdır.