Haiti: Halk ayaklanması yakıt fiyatlarına yapılan IMF zammını geri çektirdi! Kahrolsun Jovenel’in kukla hükümeti!

Haiti halkı, benzin fiyatlarına %38, dizele %47 ve gazyağına %51 zam yapılmasına kitlesel bir yanıt verdi. Halk 6 Temmuz’dan beri Port-au-Prince, Cap-Haitien, Petit Goave, Les Cayes ve Jacmel’de sokaklara inmiş durumda. İki polis karakolu yakıldı, sayısız barikat inşa edildi ve geçtiğimiz Şubat ayında hükümetin IMF ile yaptığı yapısal reform anlaşmalarına karşı ayaklanan emekçiler tarafından sokaklar ele geçirildi.

Özellikle gazyağına yapılan zam halk karşıtı bir önlemdir; çünkü doğalgaz ve elektriğe erişimi olmayan halkın büyük kısmı bakımından yemek yapmak için gazyağı vazgeçilmez bir yakıt.

Halkın baskısı karşısında, parlamento içinde farklı kesimler yakıt fiyatlarına yapılan zamma karşı harekete geçti ve toplumsal patlamanın ertesi günü hükümet zammın belirsiz süreliğine askıya alındığını duyurdu.

Sağcı iş insanı Jovenel Moïse’in hükümeti oldukça güçsüz. Biri 2015, diğeri 2016 olmak üzere her ikisi de büyük seferberliklerle protesto edilip reddedilen hileli seçimlerin ardından iktidara geldi. Ancak Şubat 2017’de yemin edebildi. 2004 yılında Jean Bertrand Aristide’e karşı yapılan askeri darbeyle kurulan rejimi desteklemek için BM tarafından gönderilen Minustah birliklerinin 13 yıldan fazla süren askeri işgalinin doğrudan mirasçısı. Geçtiğimiz yıl Minustah yerini daha küçük bir çokuluslu polis teşkilatına (Minjusth) bırakmak üzere dağıtıldı. Ayrıca, askeri darbenin mirasçısı olan rejimi on yılı aşkın zamandır besleyen Venezuela yönetimi tarafından sağlanan petrolün finansmanı, Güney Amerika ülkesinin içinde bulunduğu kriz nedeniyle azaldı.

Bütün bunlara, hükümetin baskıcı emirlerine uymayı reddederek karargâhına çekilen polis içindeki kriz eklendi. Böyle bir ortamda, halkın hoşnutsuzluğu arttı ve öfke yakıt sorunuyla sınırlı kalmadı; halk, IMF ve emperyalizmin kukla hükümetinin istifasını talep etti.

Minustah işgalci birlikleri, korkunç bir insan hakları ihlali bilançosu yarattılar. Kolera salgının yanı sıra cinsel istismarın yaygınlaşmasından sorumlular. Minustah Brezilya, Arjantin, Uruguay, Ekvador ve Bolivya’nın “ilerici” hükümetlerinin sağladığı Latin Amerikalı birliklerden oluşuyordu. Minujusth’in Haiti halkına yönelik baskılarını sona erdirmesini ve ülkeden çekilmesini talep etmek için uluslararası dayanışma gereklidir.

Seferberliğin kitleselliğine rağmen, halk ayaklanması politik önderlikten yoksun. Yüzyıllardır burjuvazi ve emperyalizmin hizmetindeki işgal, askeri saldırı, oligarşik diktatörlükler, yağma ve aşırı sömürü politikaları tarafından sürüklendiği korkunç ekonomik ve toplumsal durumdan Haiti’yi çıkarmak için bir politik program oluşturacak özerk yapıların inşa edilmesi gerekir. Bütün emekçileri ve halkları, kendi kaderini tayin hakkını savunmak ve işgal kuvvetlerinin dayattığı halk karşıtı hükümetten kurtulması için Haiti ile dayanışmaya çağırıyoruz. Krize yönelik işçi lehine ve halkçı bir çözümün ilk adımı, Haiti devrimine karşı Fransız sömürgeciliğinin misillemelerine ve Karayipler’de ilk bağımsız ulusun ortaya çıkışına kadar kökleri uzanan meşru olmayan dış borcun ödenmemesidir.

Yaşasın Haitili emekçilerin mücadelesi! Jovenel Moïse’nin kukla yönetimine son! Haiti’de Minjusth birlikleri ile birlikte yabancı askeri müdahaleye hayır!

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Yorumlar kapalıdır.