Bir kitap, bir film ve bir tiyatro

KİTAP
Buzlar Çözülürken

Sovyet yazarı İlya Ehrenburg’un “Buzlar Çözülürken” başlıklı romanı, Epos Yayınları tarafından yeniden basıldı. “Buzlar Çözülürken” kitabının yayımlanışı, Sovyet edebiyatında biçimciliğin yıkılışının başlangıcı olarak anılarak, bir edebi milat olarak kabul ediliyor. 1891’de doğan Ehrenburg, genç yaşta devrimci harekete katılmıştı. Sürgüne gönderildikten sonra 1917 devrimiyle birlikte Rusya’ya geri dönmüştü. Yazarın birçok romanı Türkçeye çevrilmiştir.

SİNEMA

Climax

“Dönüş Yok”, “Herkes Tek Başına”, “Aşk” gibi filmlerin yönetmen koltuğunda bulunmuş olan Gaspar Noé, yeni filminin ilk gösterimleriyle beyaz perdeye geri dönüyor. 19 Eylül’de Fransa’da, 21 Eylül’de İngiltere’de, 11 Ekim’de Rusya’da vizyona girecek olan yeni Noé filmi “Climax”, Türkiye’de ilk önce Filmekimi kapsamında gösterilecek. Noé şiddet, kan, cinsellik gibi temaları radikal bir düzlemde işleyen tarzıyla tanınıyor. Sinema endüstrisinin ana akım eleştirmenleri tarafından sıkça eleştirilen Noé, kendi hayranları tarafından son büyük yönetmen olarak anılıyor.

TİYATRO

Satranç

1942 yılında sürgün hayatı yaşadığı Brezilya’da hayatına son veren Avusturyalı yazar Stefan Zweig’ın kaleme aldığı son kitabı “Satranç”, Duende Tiyatro tarafından çağdaş bir yorumla sahneye uyarlandı. “İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar” adlı öykülerinde Lenin’in mühürlü trenle Şubat Devrimi sonrası Rusya’ya gelişini de edebi bir dille anlatan Zweig’ın, faşizmi iki insan arasındaki diyaloglarla ve satranç oyunlarıyla anlattığı eser, kitap halinde Türkçede de basıldı. Tiyatro oyununu seyretmek isteyenler Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nin sitesinden ayrıntılı bilgiye ulaşabilirler.

Yorumlar kapalıdır.