Suriye Demokratik Sol Partisi ve İşçi Demokrasisi Partisi’nin ortak bildirisi

Partilerimiz kuzey Suriye bölgesindeki durumu ve özellikle Rusya ve İran’ın Suriye rejimiyle birlikte işgal etmek istediği İdlib bölgesinde başka bir patlama riskini değerlendirmiştir. Rejimin kontrolünden özgürleştirilmiş bu bölgenin işgali, binlerce Suriyeli çocuk, kadın ve diğerlerinin ölmesine yola açacaktır ve dahası, BM ve İnsan Hakları örgütlerine göre bir milyon insanın yerinden edilmesiyle sonuçlanabilir. Hal böyleyken, Rusya’nın yerinden edilmiş Suriyelilere evlerine dönmeleri için yardım etmek istediğini ve bunun için çabaladığını iddia etmesi, ikiyüzlülüklerini kanıtlamakta.

Türkiye ve Rusya hükümetleri arasında yakın zamanda yapılan bir anlaşmaya göre, İdlib’e yakın zamanda yapılacak bir saldırının durdurulmasına ve radikal İslamcı güçlerin bölgeden çıkarılması için güvenli bir bölge oluşturulmasına karar verildi. Ancak bölgedeki müdahaleci güçler Suriye sorunu konusundaki tutumlarını kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmeye devam ettikçe, İdlib’de yaşayan 3,5 milyon insanın güvenliğinin garanti altında olduğu iddia edilemez. Bu nedenle, bölgede çatışmaların fitilini ateşleyecek her türlü girişimi ve/veya provokasyonu kınıyor; tüm uluslararası işçi ve kitle örgütlerini, Suriye iç savaşı için ve tüm dış müdahalelere karşı demokratik devrimci bir çözüm üzerinde çalışmaya davet ediyoruz.

Her iki parti de, Suriye rejiminin hapishanelerinde tutuklu ve alıkonulan Suriyelilerin vahim durumuna dikkat çekmektedir. Suriye rejimi, hapishanelerinde işkence görüp hayatını kaybeden ve resmi kaynaklara göre sayısı 14.800’ü bulan kişinin adını açıkladı. Bazı tahminlere göre, şu ana kadar rejimin hapishanelerinde sözde güvenlik teşkilatı tarafından ölümüne işkence edilen tutsakların sayısı 48.000’i buluyor.

Bu ağır tablo karşısında, tüm uluslararası işçi ve kitle örgütlerini aşağıdaki talepleri dile getirmeye çağırıyoruz:

1 – Uluslararası yasalar, İnsan Hakları bildirgesi ve hatta Suriye yasaları gereği ölmüş tutsakların cenazeleri verilsin.

2 – Devrime katılmaktan dolayı suçlanan tüm tutsaklar derhal serbest bırakılsın ve ölümlerine neden olanlar yargılansın.

Yorumlar kapalıdır.