Suriye: Esad karşıtı halk protestolarıyla tam dayanışma!

Aşağıda okurlarımızla İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) ile Devrimci Komünist Uluslararası Eğilim’in (DKUE) 17 Eylül 2023’te yayımladıkları ortak deklarasyonu paylaşıyoruz.

16 Eylül’de Suriye’deki halk protestolarının birinci ayı doluyor. Hükümetin petrol ve akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırması ve yaşam koşullarını kötüleştirmesi nedeniyle 16 Ağustos’ta Suriye’nin Süveyda kentinde protestolar başlamıştı.

Protestolar, para biriminin yüzde 50 devalüe edilmesinin ardından patlak verdi ve kayıtdışı piyasa kuru, ABD dolarına karşılık 15.000 Suriye lirasına yükseldi. Suriye hükümeti benzin sübvansiyonlarını kaldırarak yakıt fiyatlarını litre başına 3.000 Suriye lirasından 8.000 Suriye lirasına çıkardı. Kalıcı elektrik kesintileri, günlük yaşam üzerindeki yansımalarıyla birlikte bu durumu daha da ağırlaştırdı. Bu, diktatörlüğü sorgulayan bir siyasi dinamiğe hızla bürünen protestoları tetikledi.

Hayat pahalılığı karşıtı protestolar Süveyda şehrinde başladı ve Beşar Esad diktatörlüğüne meydan okudu. Protestolar buradan diğer şehir ve kasabalara da sıçradı. Her gün halk eylemleri yapılmaya devam ediliyor.

ABD’li bir “think tank” kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) yeni bir raporuna göre, ülke genelinde yaklaşık 8 ilde protestolar gerçekleşti. Yerel medya organı Suwayda 24, protestoların güneydeki Dera kenti ve Lazkiye kıyı kenti yakınındaki Cebele kasabasının yanı sıra, kuzeybatıda muhaliflerin kontrolündeki İdlib şehrine ve vilayetin diğer bölgelerine de yayıldığını bildirdi.

Ancak protestolar ekonomik sorunlarla sınırlı kalmadı, kısa sürede Esad rejiminin devrilmesi çağrısında bulunarak siyasi bir boyut kazandı. İnsanlar, Suriye devriminin başladığı 2011 yılından bu yana popüler hale gelen meşhur sloganları atıyorlar. Göstericiler aynı zamanda “Özgür Suriye” bayrakları da kullanıyor.

14 Eylül’de göstericiler Süveyda’nın merkezi meydanında toplanarak “Suriye özgürlük istiyor” veya “İnsanlığın düşmanı Beşar defol” gibi sloganlar attılar. Beşar Esad’ın diktatörlük hükümeti protestoları durdurmak için baskıyı artırdı. Ancak şimdilik protestolar devam ediyor.

Mart 2011’de Suriye halkı “Kahrolsun Esad” sloganıyla devrimci bir seferberlik başlattı. Bu, ocak ayında Tunus’ta başlayıp Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya yayılan ve eski diktatörleri deviren devrim dalgasının bir parçasıydı. Putin ve Rus birliklerinin desteklediği Beşar Esad, tanklarla soykırıma varan bir savaş başlattı ve şehirleri bombaladı, katletti ve bu şehirleri yok etti. Bu tür baskılar Türkiye, İran ve ABD tarafından da desteklendi. Bu sayede rejim, yıllarca süren iç savaşa ve kahramanca halk direnişine rağmen çöküşünü önleyebildi.

Esad diktatörlüğü 6,7 milyon Suriyelinin ülke içinde yerinden edilmesine, 5,6 milyon Suriyelinin ise komşu ülkeler ve Avrupa’da mülteci durumuna düşmesine neden oldu. Nüfusun yaklaşık yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Aylar önce yaşanan deprem Türkiye’yi ve isyancı İdlib bölgesini harap etmişti. Soykırımcı Esad, deprem bölgelerine uluslararası yardımın serbest akışının önüne her türlü engeli koydu.

Şimdi Suriye halkının geniş kesimleri bir kez daha seferber olmak için dışarı çıkıyor ve 2011’de başlayan devrimin pankartlarını taşıyor.

İUB-DE ve DKUE, Suriye halkının kitlesel protestolarını ve onların taleplerini güçlü bir şekilde destekliyor.

Bu protestoları destekliyoruz çünkü Suriye halkının 2011 halk devriminde açılan yolu yeniden izleyerek, diktatörlüğü sona erdirmek ve kendi kaderini tayin etmek için kendi hükümetini kurabileceğine inanıyoruz. Devrimci sosyalistler olarak, işçi sınıfı ve Suriye halkı için kesin çözümün, tüm halkların ulusal ve dini haklarına saygı duyan bir işçi hükümetinin ve sosyalist bir Suriye’nin elinden geleceğini biliyoruz.

İUB-DE ve DKUE olarak Suriye halkının mücadelesiyle tam dayanışma çağrısı yapıyoruz. Suriye halkı ekonomik kemer sıkma önlemlerine karşı; siyasi mahkûmların özgürlüğü, sosyal adalet ve ezilenlerin hakları için mücadele ediyor. Esad diktatörlüğünü sona erdirmek, işgalci emperyalist güçler olan Rusya ve ABD’nin yanı sıra Türkiye, İran, İsrail gibi bölgesel güçlerin geri çekilmesi için de mücadele ediyorlar.

İşçi ve halk örgütleri ile sol partileri, Suriye halkının Beşar Esad’ı devirme mücadelesiyle ve tüm emperyalist müdahaleler ile Türkiye, İran ve İsrail gibi bölgesel güçlerin müdahalelerini durdurma mücadelesiyle uluslararası düzlemde dayanışmaya ve bu dayanışma kampanyası için güçlerini birleştirmeye çağırıyoruz!

Yorumlar kapalıdır.