Flormar direnişi soğuğa rağmen kararlılıkla sürüyor

 

Sendikalı oldukları için işten atılan Flormar işçilerinin direnişi 219. gününe ulaştı. Daha önce ses aracını kullanmaları ve çadır kurmaları yasaklanan işçilere geçtiğimiz günlerde soba yasağı da gelmişti. Yasaklara rağmen direnen işçiler, battaniyelerle ısınmaya çalışarak fabrika önündeki direnişlerini sürdürüyorlar. Eylemlerin başlamasıyla beraber fabrikanın etrafına dikenli tel ve branda çekilmiş, içerideki işçilerle direnişçi işçilerin teması kesilmişti. Dışarıyı gözetlemek için bir sürü kamera yerleştirilmişti. Bir yandan sivil polis de çoğu zaman fabrikanın önünü boş bırakmıyor ve direnişi sürdüren işçilerin sesine polis telsizleri eşlik ediyor.

Çoğu kadın olan 134 işçi sendikaya üye olmak, performans düşüklüğü, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, yasadışı eylem yapmak gibi bahanelerle işten çıkarılmıştı. Yedi ayı geçen süreçte, işverenin ve iktidarın direniş üzerindeki baskılarına tanık olduk. Patron, işçilerin birbirleriyle temas kurmasından öylesine korktu ki tel örgülerle yetinmedi ve daha pek çok yıldırma hamlelerine başvurdu. Örneğin, fabrikada çalışan işçiler mesailerinin bitiminde turnikeden geçtikten sonra yolun karşısında direnen işçilerle karşılaşıyorlardı. Bundan bile ürken şirket yönetimi, mesaisi biten işçilerden parmak izi vermeden çıkmaları istemişti. Bunu kabul etmeyenler ise ertesi gün işten çıkarıldıklarını öğrendiler ve içeriye alınmadılar. Molalarda dışarıdaki arkadaşlarına selam gönderen, onları alkışlayanlar da işten çıkarıldı. Kapı açıldığında dışarıdakilerin içeridekileri görmemeleri için bankların yeri bile değiştirildi.

İşçiler 25/2 no’lu maddeye dayanarak işten çıkarıldıkları için tazminat ve işsizlik ödeneği hakları da gasp edilmiş durumda. Sendikal faaliyetleri yasadışıymış gibi gösterilmeye çalışılan işçilerin işe iade davaları sürüyor. Ancak haksızlığın bizzat mağduru olan kadınlar bu duruşmalarda çoğu zaman mahkeme salonlarına alınmıyor ve hakim tarafından dinlenmiyorlar. Flormar direnişi, hem sınıf mücadelesine hem de kadın dayanışmasına bir örnek oluşturuyor. Buradaki kazanım, tüm diğer sınıf mücadeleleri için de önem taşıyor.

Yorumlar kapalıdır.