Fransa’da Sarı Yelekliler isyanı

Fransa, günlerdir, Sarı Yelekliler adını alan halk hareketinin eylemlerine sahne oluyor. İlk bakışta, akaryakıt zammına, arabalarında bulunması zorunlu olan Sarı Yeleklerini giyerek tepki gösteren insanları görüyoruz. Ancak, çeşitli zamanlarda geniş kitlelere ulaşan grev haberleri duymaya alışkın olduğumuz Fransa’da durum bu kez farklı. Şu anda sokakları dolduran Sarı Yeleklilerin büyük bir kısmı daha önce hiç sokaklara çıkmamış insanlardan oluşuyor. Araba alacak kadar geliri bulunan ve arabayla işe gitmek zorunda olan ancak son akaryakıt zamlarıyla yakıt giderlerini karşılayamayacak hale gelen emekçi kesimlerden bahsediyoruz. Bir başka deyişle, Macron’un hız kesmeyen ekonomik saldırıları artık kendilerini orta sınıfa yakın kesim olarak gören insanları da sokaklara çıkarıyor.

Macron hükümeti, servet vergisini kaldırıp zenginlerin yükünü hafifletirken, emekçilere akaryakıt zammı gibi pek çok yük getiriyor. Sarı Yeleklilerin karşı çıktığı bu durumdan önce de hükümet, toplu ulaşımı özelleştirme girişimleriyle buradaki işçilerin özlük haklarını kaldırıp patronlara ayrıcalıklar sağlamıştı. Bu dönemde başlayan grevler sırasında sorunun yalnızca bu kesime ait olduğu iddiası, bugüne dek hiç sesini çıkarmamış insanlardan oluşan Sarı Yeleklilerin sokaklara dökülmesiyle çürümüş oldu.

Söz konusu eylemlerin, sadece bir akaryakıt zammına karşı ortaya çıkmadığı, Belçika ve Hollanda’ya sıçramasıyla da belli oldu. Sarı Yelekliler şu anda üç farklı ülkede, akaryakıt zammından düşük emekli maaşlarına kadar, hükümetlerin ekonomik saldırılarına karşı çıkıyorlar.

Yaşanan bu hareketlilik heyecanlandırıcı olsa da partisiz ve örgütsüz bir eylemlikle karşı karşıyayız. Üstelik Fransa’da senelerdir grevlere çıkan sendikalı kesim bu direnişe gerçek anlamda destek vermeye başlamış değil. Bu sırada, yaşanan olayları bastırmak için Fransa’da yeniden OHAL ilan edilebileceği konuşuluyor. Ekonomik saldırıları yaşayan tüm işçiler planlı bir biçimde ve bir arada hareket etmedikleri sürece baskıların daha da artacağı ortada. Bugün Champs-Elysées’de gerçekleşen eylemlerde turuncu yelekleriyle demiryolu işçilerinin de görünmesi belki bir işaret olabilir ancak planlı bir dayanışma gerçekleşmediği sürece Sarı Yelekler hareketinin de artan baskılarla sönümlenmesi kaçınılmaz. Bu nedenle başta sendikalar ve emekten yana siyasal partiler olmak üzere işçi sınıfının örgütlü kesiminin Sarı Yelekliler hareketinin akaryakıt zamlarının geri çekilmesi ve Macron hükümetinin istifası taleplerine destek vererek bu hareketle birleşmesi Fransa’da günün en acil görevine dönüşmüş durumda. Sarı Yeleklilerle örgütlü işçi sınıfının acil bir eylem programı etrafında seferberliklerini örebilmesi hem Macron hükümetinin sonunu getirebilecek hem de radikal sağın güçlenme zeminini ortadan kaldıracaktır.

Yorumlar kapalıdır.