Kale Kayış’ta direniş var


Silivri’de bulunan Kale Kayış fabrikasında işçiler kötü çalışma koşulları, sendikasızlaşma yönünde yapılan baskılar ve patronun işçi düşmanı tutumları yüzünden fabrika önünde direnişe geçtiler. 6 Mart’ta başlayan direnişe 150’ye yakın işçi katılıyor. Bu sayı tüm fabrika çalışanlarının neredeyse yarısı.

İşyerindeki düşük ücretli ve ağır çalışma koşullarına karşı geçen yıl Petrol-İş sendikasına üye olan işçiler, sendikanın işyerinde çoğunluğu sağlamasıyla birlikte patronun ve yöneticilerin tehditlerine maruz kaldıklarını belirtiyorlar. Çalışma Bakanlığı’nın Ekim 2018’de fabrikada çoğunluk tespitinde bulunmasına rağmen fabrika yönetimi çoğunluk tespitine itiraz etti. Diğer yandan da tehditle işçiler üzerinde baskı kurarak onları sendikadan istifa etmeye zorladı. Bunu kabul etmeyen öncü işçilerden dört tanesini işten çıkardı. Bunun üzerine bu baskı ve zorlamalarla birlikte, zaten güvensiz, ağır ve düşük ücretli çalışma koşullarından bıkmış olan işçiler, çalışma koşullarının düzelmesi, işyerine sendikanın girmesi ve işten atılan arkadaşlarının işe geri dönmesi talepleriyle 25 gündür direnişteler.

Kendilerini ziyaret ettiğimizde işçilerin yakındıkları en büyük problem işyerindeki iş güvenliği problemi oldu. Güvenlik önlemleri ya hiç alınmıyor ya da en düşük düzeyde tutuluyor. Sohbet ettiğimiz işçilerin çoğunluğunda ya parmak kesiği ya da kolda ve bacakta büyük yara izleri vardı. Direniş süresi boyunca içeride üç kaza daha meydana geldiğini söylediler.

İşçilerin direniş alanı jandarma ablukası altında. Çadır kurmalarına ve ses sistemiyle seslerini duyurmalarına yasak getirilmiş.

Patron, direnen işçileri yıldırma politikası izlemekte. Bunu DHL ya da Flormar direnişlerinde de görmüştük. İşçiler, uzun mahkeme süreçleriyle yıldırma ve yıpratma planının farkındalar ve koşullar iyileştirilene dek direneceklerini söylüyorlar.

Sohbet ettiğimiz işçilerin hepsi 5 ila 8 yıldır Kale Kayış’ta çalışan işçilerdi. Yıllardır emek verdikleri yer tarafından tehdide ve baskıya maruz kalsalar da tek istedikleri güvenceli iş, güvenli iş koşulları ve insanca yaşanacak bir ücret.

Yorumlar kapalıdır.