Şili: Başkan Piñera’yı ve askerleri kovana dek eylemlere devam!

Şili’de 18 Ekim Cuma gününden bu yana sürmekte olan kitlesel seferberliklerle ilgili İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) Şili seksiyonu, kardeş partimiz İşçilerin Sosyalist Hareketi (MST)’nin deklarasyonunu okurlarımızla paylaşıyoruz.

Şili’de 18 Ekim Cuma gününden bu yana, emekçiler, gençler ve halk kesimleri Piñera hükümetine ve onun savunduğu, zenginler ve büyük sermayedarların hizmetindeki ekonomik modele “Yeter artık!” diyor.

Askerlerin sokağa indiği olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağını alt eden, halk, gençlik ve işçi sınıfının kahramanca mücadelesi, Şili’yi, nüfusun ezici çoğunluğunun yararına dönüştürebilir.

Hıristiyan Demokratlar, Radikal Parti ve PPD gibi yozlaşmış patron partileriyle başkanlık sarayında kapalı kapılar ardında, halkın gözünden ve de taleplerinden uzakta bir toplantı yapan Piñera, bir dizi sefil tedbir açıkladı.

Bunu bizim durumumuzu değiştirmek veya eşitsizlikleri gidermek için yapmadıkları ortada. Bizi soymaya devam etmek, emek ve fedakarlığımız üzerinden zenginleşmeyi sürdürmek için yapıyorlar. Olduğu gibi süren kârlı imtiyazlarına sıkı sıkıya tutunabilmek için bize bir tutam para fırlatıyorlar sadece.

Buna verilen yanıt, kitle seferberliğinin devamı oldu. 23 Ekim’de başkent Santiago’da uzun yıllardır yapılan en büyük eylem gerçekleştirildi. Ve ülke genelindeki eylemler durulmadı. Bunun üzerine 23 ve 24 Ekim’de genel grev gerçekleşti. Her gün yüz binlerce kişi sokağa inip “Piñera istifa” diyor, onun getirdiği ekonomik modeli ve şiddetli baskıyı lanetliyor.

Bizim çağrımız, her zamankinden de fazla sokaktaki mücadeleyi sürdürmek yönünde. Piñera hükümetinin zayıflığı ortaya çıktı; hükümet özür dileme noktasına geldi. Piñera’nın bütün kabinesiyle birlikte çekilmesi şart. Yeni bir hükümete ihtiyaç var: Emekçilerin çıkarlarına hizmet edecek ekonomik önlemleri hayata geçirecek, işçi, öğrenci ve halk örgütlerinden menkul bir hükümet.

Acil bir ekonomik plan uygulanmalı:

• Asgari ücrette derhal 500.000 peso artış yapılsın; işten çıkarmalar ve zamlara son verilsin.

• Sefil emekli maaşlarına hayır. Özel emeklilik fonlarına (AFP’ler) son. Asgari emekli maaşı 400.000 peso olsun.

• Doğal kaynaklar halkın hizmetine sunulsun: Tüm toplulukların ve ülkenin suya tam erişimini sağlamak için su yeniden kamulaştırılsın. Bakır, lityum ve tüm diğer doğal kaynaklar için de aynısı uygulansın. Tüm bu kaynaklar, sağlık ve eğitim alanındaki krizi çözmek üzere değerlendirilsin.

• Bankalara hiçbir tazminat ödenmeksizin, tüm öğrenim kredisi borçları (CAE) silinsin.

Ancak ve ancak Piñera’yı ve hükümetini kovarak bu kökten değişimi gerçekleştirebiliriz. Ancak ve ancak Piñera’yı kovarak, Pinochet’nin geçirdiği ve sistem içi siyasetçilerin halen desteklediği 1980 Anayasası’na son verecek bir Bağımsız ve Egemen Kurucu Meclis toplayabiliriz.

Toplumsal Birlik Platformu’nda yer alan CUT ve diğer sendikal örgütler ile öğrenci örgütleri, 23 ve 24 Ekim’deki grev çağrısını gerçekleştirdi. Söz konusu liderliklerin eylemlere dair bir açıklama yapması ve kitle seferberliğine katılması birkaç gün sürmüştü. Biz, Geniş Cephe (Frente Amplio) ve Komünist Parti’nin etkisi altındaki bu liderliklere hiçbir güven beslemiyoruz. Kitle seferberliğini tabanda sürdürerek, Toplumsal Birlik Platformu’na baskı yapmamız şart: sokaktaki seferberliği sürdürme ve yeni bir genel grev çağrısı yapması için, dahası Piñera ve askerlerin çekilmesini hedefleyen bir mücadele planı ve halkın talep ettiği acil tedbirlerin uygulanması için.

Mücadeleye ara verilemez. Sokaklardaki seferberliğe devam etmeli; tabanda örgütlenerek daha fazla mahalle meclisi, işyeri ve okul meclisi oluşturmayı sürdürmeli; böylece ülke çapındaki seferberliğin nasıl devam edeceğini kararlaştırmalı ve 72 saatlik yeni bir genel grev hazırlığını gerçekleştirmeliyiz.

Seferberliği sürdürelim ve Piñera’yı kovana ve askerleri alt edene kadar genel grev ile ülke çapındaki protestoları birleştirelim!

Piñera istifa; asker sokaktan çekilsin!

Baskılara son verilsin!

Olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasakları son bulsun!

Eylemleri bastıran askerler yargılansın ve cezalandırılsın!

Emekçilere ve halka hizmet edecek bir acil ekonomik plan uygulansın!

1980 Anayasası’na hayır! Kurucu Meclis oluşturulsun!

Emekçi ve halk kesimlerinin hükümeti kurulsun!

Eylemleri sürdürelim ve yeni bir genel grev örgütleyelim!

İşçilerin Sosyalist Hareketi (MST)

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in Şili seksiyonu

Yorumlar kapalıdır.