Binlerce metal işçisi, grev ve sınıfın birliği talebiyle Gebze’de buluştu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’nın (BMİS) 19 Ocak günü Gebze Kent Meydanı’nda gerçekleştirdiği miting, birçok şehirden binlerce metal işçisinin, sürmekte olan toplu iş sözleşmesi sürecine grevle müdahil olma talebine sahne oldu. İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Gebze ve benzeri şehirlerdeki fabrikalardan TİS sürecine dahil olan yaklaşık 10.000 işçi, 12.00’de başlayan yürüyüş esnasında ve miting sırasında meydanda, Metal İşverenleri Sendikası’nın (MESS) 3 yıllık TİS ve %8’lik zam dayatmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan sloganlar attı.

BMİS genel başkanı Adnan Serdaroğlu yaptığı konuşmada, grev tarihini 5 Şubat olarak açıkladı. Metal patronlarıyla sendikalar arasındaki görüşmeler 7 Ekim’de başlamış ve anlaşma sağlanamaması üzerine 5 Aralık’ta uyuşmazlık tutanağı tutulmuştu. Arabulucu süreci başladığında, BMİS 20 ve 26 Aralık’ta olmak üzere iki defa arabulucu heyet ile gerçekleştirdiği görüşmelerden bir sonuç alamamıştı. Böylece arabulucu süreci BMİS için sona ermişti.

Arabulucu raporunun sendikalara ulaşmasından sonra, yasa gereği sendikaların grev kararı alması zorunludur. Grev kararı alınmadığı taktirde sendikanın TİS yetkisi düşer. Ancak BMİS’in grev kararı yalnızca bu yasal formaliteye dayanmıyor: Sendika üyesi binlerce işçi, 19 Ocak yürüyüşü ve mitingi boyunca sloganlar ve dövizlerle grev talep etti. “Başkan bizi greve götür”, “MESS MESS şaşırma, sabırımızı taşırma”, “İşgal, grev, direniş” ve “Genel grev” işçiler tarafından sıkça atılan sloganlar arasındaydı.

Serdaroğlu konuşması esnasında, olası bir grev erteleme veya grev yasağı kararını tanımayacaklarını, fiilen de olsa metal işçilerinin grevi sürdüreceğini deklare etti. Serdaroğlu’nun bu açıklaması miting alanında coşkuyla karşılandı; işçiler, MESS’in 3 senelik sözleşme ve %8’lik zam teklifini, Bakanlar Kurulu’nun atacağı bütün engelleyici ve zorlayıcı adımlara rağmen, tanımamaya kararlı.

Mitingin öne çıkan yanlarından bir diğeri, Türk-İş’e bağlı Türk Metal sendikasından gözlemcilerin de orada bulunmasıydı. Türk Metal’den yetkililerin de miting alanında olduğu kürsüden anons edildiğinde, işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganıyla, onları da greve çağırdı. Türk Metal sendikası grev kararı almış olsa da, henüz grev tarihini açıklamış değil.

Mayıs 2019’un sonunda, Türk Metal sendikasına üye 181 bin işçi ile BMİS’e üye 32 bin işçinin, toplu iş sözleşmesi benzeri durumlarda ortak hareket edebilmelerini sağlayacak olan bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmanın ismi “Türkiye Metal İşkolunda Faaliyet Gösteren Sendikalar Arasında Diyalog ve İşbirliğine Dair Ortak Anlaşma” idi. Sendikalı metal işçilerinin, bu tip bir ortaklaşma sayesinde TİS sürecinde patron karşısında önceki döneme oranla daha güçlü durabilecekleri aşikar.

Şimdi gözler, anlaşmaya uyup uymayacağının anlaşılması için, Türk Metal’de.

Yorumlar kapalıdır.