Koç Üniversitesi’nde taşeron işçilerle dayanışma
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde eğitime ara verildiğini ilan etmişti. Bu karar doğrultusunda, Koç Üniversitesi de 16 Mart tarihinde öğrencilerin, idari ve akademik personelin sağlığını korumak için üniversitedeki tüm faaliyetleri durdurduğunu açıkladı.
Ancak üniversitenin taşeron işçileri bu karara rağmen, çalışma ve ulaşım koşullarında hiçbir düzenleme yapılmaksızın çalıştırılmaya devam ediyor. Koç Üniversitesi öğrencileri ise bu durum karşısında taşeron işçilerle bir araya gelerek emekçilerin taleplerini de içeren bir metin hazırladı. Koç Üniversitesi Dayanışması adına rektörlüğe iletilen metin, hiçbir işçinin işten çıkartılmamasını, iş yükünün azalması nedeniyle işçilerin hiçbir hakkından kesinti yapılmamasını, emekçilerin çalışma ve ulaşım koşullarının derhal iyileştirilmesini talep ediyor.
Koç Üniversitesi Dayanışması’nın hazırlamış olduğu metnin tamamını aşağıda okurlarımızla paylaşıyoruz:
Koç Üniversitesi Rektörlüğüne,
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde kampüs içi eğitime bir sonraki karara kadar ara verdiğini ilan etmiştir. Üniversitemizin rektörü Sayın Umran İnan, öğrenci, idari personel ve öğretim üyelerinin sağlığını korumak adına 16 Mart 2020 Tarihinden itibaren okulumuzdaki tüm faaliyetleri durdurma kararı almıştır. Ancak, bu karar ne yazık ki üniversitemizin genel temizlik işlerini üstlenen Euro Serve firmasının taşeron işçilerini kapsamamaktadır.
23 Mart 2020 Tarihinde T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı son açıklama salgının ülkemizi ne ölçüde etkilediğine dair vahim tabloyu ortaya koymaktadır. Toplamda 1539 kişiye tanı konmuş ve 37 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Ülke genelinde alınan önlemleri de hatırlayacak olursak, salgının yayılma hızının halk sağlığına ne denli bir tehdit oluşturduğu açıktır. Üniversitemizin temizlik işçileri, birbirleriyle yakın mesafede ve hatta birlikte çalışmakta, yeterli önlem alınmadığını ifade etmekte ve salgının hem kendilerine hem de yakınlarına bulaşması riskinden oldukça çekinmektedirler. Gerekli önlemler alınmadığı gibi üniversitenin kapalı olmasından dolayı ısıtma sistemleri de çalışmamaktır. Bu durum var olan tehlikeyi arttırmakta ve temizlik işçilerinin sağlığını tehdit etmektedir.
Koç Üniversitesi öğrencileri olarak bizler, bu gelişmeleri ve okulumuzun kapalı olması sebebiyle iş yükünün azaldığını göz önünde bulundurarak, üniversitemizin taşeron işçileri için aşağıda sıraladığımız taleplerin, üniversite yönetimi tarafından acilen yerine getirilmesini istiyoruz:
• Hiçbir işçi işten çıkartılmasın.
• İş yükünün azalması sebebiyle, okulun kapalı olduğu dönemde işçilerin ücret ve yan haklarında (yol, yemek, yıllık izin) herhangi bir kesinti yapılmaksızın; işçiler haftalık vardiyalar halinde mesai yapsınlar. Haftalık vardiya sistemi uygulanamıyorsa, mesai 07.30-12.00 saatleri aralığında sınırlandırılsın.
• İş göremeyecek derecede hastalanan işçilere idari izin verilsin.
• Çalışma, mola ve yemekhane alanlarında sosyal mesafe katı bir şekilde uygulansın ve denetlensin
• İşçilere günlük maske, eldiven ve dezenfektan sağlansın.
• İşçileri kampüse taşıyan servis sayısı sosyal mesafeye uygun olarak artırılsın, düzenli dezenfekte edilsin, maske ve eldiven takılması zorunlu kılınsın ve günlük denetimleri yapılsın.
• İşçilerin çalıştığı süre boyunca kampüste asgari ısıtma sağlansın.
• Rektörümüz alınan tedbirleri ve hayata geçirilen uygulamaları üniversite kamuoyu ile paylaşsın.
Saygılarımızla,
Koç Üniversitesi Dayanışması
Yorumlar kapalıdır.