Kadınlar, katledilen sınıf kardeşlerini andı: “1 Mayıs’ta her yerdeyiz”

Dünyanın dört bir yanında hızla yayılmaya devam eden koronavirüs salgını karşısında hükümetin yetersiz ve patronların çıkarlarını önceleyen politikaları nedeniyle savunmasız kalan emekçiler, 1 Mayıs öncesinde tüm zorluklara rağmen dayanışmada. İstanbul Emek Meslek Örgütleri’nden KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’den kadınlar, 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitiren işçi kadınları ve tüm sınıf kardeşlerini anmak için bugün Taksim’deydi. Kadınların, ellerinde kanlı mayıs günü katledilen kız kardeşlerinin isimlerinin yazılı olduğu dövizlerle gerçekleştirdiği anmada, salgının yayılmasını engellemek için temel önlem olarak sayılan fiziksel mesafe kuralına da uyuldu.

Anma sonrasında yapılan basın açıklamasında, hükümetin salgın bahanesiyle patronların çalışanları işten atmasını, ücretsiz izne çıkarmasını kolaylaştıran yasalar geçirdiğine dikkat çekildi. “Faşizmin üstünü örttüğü vahşi sermaye düzeninin yarattığı yıkım yüzünden salgın hastalıklarla iş cinayetlerinde hayatımızı kaybediyoruz. Yakalandığımız meslek hastalıkları yüzünden yaşamımızı yitiriyoruz” dendi. Güvencesiz ve esnek çalışma modellerinin benimsendiği sektörlerde yoğun olarak çalışan kadınların, pandemiye karşı savunmasız kaldığı uyarısını yapan kadınlar, 1 Mayıs için dayanışma çağrısı yaptı: “Güvencesiz ve esnek çalışmanın temel çalışma biçimi haline geldiği, emeğin yok sayıldığı bir ülkede emeğimize sahip çıkmak, ‘iş güvencesi istiyoruz’ demek için buradayız. Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir demek için 1 Mayıs’ta her yerdeyiz!”

Feminist örgütlerin çağrısıyla sosyal medya üzerinden örgütlenen kadınlar, sokağa çıkmanın yasak olduğu 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için #Kadınlar1Mayısta etiketi altında bir kampanya amaçlıyor. “Ücretli-ücretsiz emeği görünür kılmayı, erkek şiddetine karşı ses çıkarmayı ve kadın dayanışmasını büyütmeyi” amaçlayan kampanya kapsamında kadınlara, sarı toz bezini camlardan, balkonlardan asmaları çağrısı yapılıyor.

Yorumlar kapalıdır.