İDP’den “kitlesel ve birleşik 1 Mayıs” çağrısı

İşçi Demokrasisi Partisi, işçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs için bir bildiri yayımladı. Bildiride “birleşik ve kitlesel bir mücadele günü için 1 Mayıs’ta alanları dolduralım!” çağrısında bulunuldu. Bildirinin tamamı şu şekilde:

Tek Adam rejiminden kopuş ve Emekçiler Yönetmeli demek için;

Kitlesel ve birleşik 1 Mayıs!

1 Mayıs 2023 hem Türkiye hem de dünya işçi sınıfını küresel kapitalizmin yeni saldırıları ve krizleriyle karşılıyor. Artan enflasyon ve hayat pahalılığı, sosyal ve demokratik haklara yönelik saldırılar yeryüzünün bütün köşelerinde mevcut. Ancak bunun karşısında emekçi sınıflar da her yerde seferberliğe geçiyorlar. İran’daki molla rejimi geçtiğimiz aralık ayında, Jina Mahsa Amini’nin güvenlik güçleri tarafından öldürülmesinin ardından, ulusal bir ayaklanma ve grev dalgasıyla sarsıldı. Fransa’da patronların hükümetinin başında bulunan Macron’un emeklilik reformuna karşı milyonlarca işçi günler boyunca greve çıktı ve sokağa döküldü. ABD’de sendikal hareket her geçen gün büyüyor ve kapitalizmin sembolü haline gelmiş Amazon, Starbucks gibi şirketlerde işçiler, sendikal haklarını elde etmek adına mücadelelerini ilerletiyorlar.

Türkiye işçi sınıfı ise 1 Mayıs 2023’e, on binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın çadırlarda yaşamını sürdürmek zorunda kaldığı 6 Şubat depremlerinin ardından ve kritik 14 Mayıs seçimlerinin arifesinde gidiyor. Bununla birlikte, Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş’in patron ve Saray dostu yönetimi, depremi mazeret olarak kullanarak, bir kez daha birleşik ve kitlesel 1 Mayıs örgütlenmesinden kaçıyor. Halbuki depremin ardından oluşan ekonomik ve toplumsal enkazın altında patronlar değil, emekçiler kaldı.

Ekonomik krizin derinleştiği, milyonlarca emekçiyi evsiz bırakan depremin toplumsal etkilerinin sürdüğü, Tek Adam rejiminin siyasal baskıları ile saldırılarının yoğunlaştığı mevcut durumda, bütün işçi ve memur konfederasyonlarının dahil olacağı ve işçi sınıfının en acil gereksinimlerine cevap veren talepler için seferber olunan kitlesel, birleşik ve mücadeleci bir 1 Mayıs’a ihtiyacımız var. Dahası bu 1 Mayıs, seçimlerden sonra işçi sınıfını bekleyen acil sorunların karşısında inşa edilmesi zaruri olan bir emek ittifakının ilk örneklerinin sahada deneyimlenmesi için de bir fırsat olacak.

İşçi Demokrasisi Partisi olarak, 14 Mayıs seçimleri sürecinde “Emekçiler Yönetmeli” şiarını yükseltiyoruz. Seçimlere Türkiye İşçi Partisi listelerinden katılan emekçi ve sosyalist adaylarımızla düzen partilerinden bağımsız, emekten yana bir seçeneğin yükseltilmesi yönünde çalışmalarımızı büyütüyoruz. Baskıcı Tek Adam rejiminden ve kapitalist sömürü düzeninden gerçek bir kopuşun ancak işçi sınıfının, emekçilerin öncülüğünde gerçekleşebileceğini vurguluyoruz.

Şimdi 2023 1 Mayıs’ını, işçi sınıfının kendi talepleri ve programıyla, emeğin bağımsız gücünü gösterdiği bir mücadele gününe çevirme zamanı! Birleşik ve kitlesel bir mücadele günü için 1 Mayıs’ta alanları dolduralım!

Hayat pahalılığı ve zamlar karşısında işçilerin ve emekçi halkın açlığa ve sefalete sürüklenmemesi için Ücretlere 3 Ayda Bir Enflasyon Oranında Artış.

Emperyalizme bağımlılığın faturası sırtına yüklenen emekçi halkın geleceğini güvence altına almak için Dış Borç Ödemelerine Son.

Oligarşi çetelerinin yağmasına dur demek ve halkın soyulmasının önüne geçmek için Tazminatsız Kamulaştırma.

Tek Adam rejiminden emekçiler lehine sahici bir kopuş için bağımsız ve egemen Kurucu Meclis.

Kapitalist sömürü düzeninden çıkış için Emekçiler Yönetmeli!

Yorumlar kapalıdır.