Soma katliamı 6. yılında Kadıköy’de anıldı

Soma Katliamında hayatını yitiren 301 madenci işçi, İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısı ile 6. Yılında Kadıköy’de çeşitli sendika ve siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile anıldı. “Sizin ‘normaliniz’ Soma’dır!” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık “Soma’nın hesabı sorulacak”, “Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor”, “Evde açlık, işte salgın, kahrolsun kapitalizm” sloganları atıldı.

Yapılan anmada okunan basın açıklamasında, “Gerekli önlemleri almadığı için ölümleri hazırlayan patronlar da, denetleme görevini yerine getirmediği için yolu açan iktidar da göstermelik soruşturmalar ve cezalar dışında bir şey almadı” denildi. Şirket sahibi Alp Gürkan’ı beraat ettiren, geri kalan sorumluların da son infaz yasası kapsamında ceza indirim alarak çıkacağı belirtilerek işçilere reva görülen adalet protesto edildi. Açıklamada, Soma’dan bu yana çeşitli işkollarında gerçekleşen iş cinayetlerinde 11 bin 400 işçinin daha yaşamını yitirdiği belirtilerek “Yani Soma’dan bugüne 38 Soma daha yaşandı” denildi.

Şu anda salgın nedeniyle madende çalışan işçilerde Covid pozitif vakalarının çoğalması, aslında 6 senede hiçbir şeyin değişmediğinin göstergesi. İşçi ölümleri hala fıtrat denilerek geçiştiriliyor. “Fıtratınızı da normalinizi de kabul etmiyoruz. Sizin fıtratınız ölüm, normaliniz Soma ise bizim fıtratımız direnmek, normalimiz mücadeledir” diyen platform, gerçek adaletin kapitalizme karşı işçilerin mücadelesi ile gerçekleşeceğini vurgulayarak açıklamayı sonlandırdı.

Yorumlar kapalıdır.