Hugo Blanco’yu ve mücadelesini savunuyor, “Hugo Blanco, Rio Profundo” belgeselinin sansürüne karşı çıkıyoruz!

Haziran 2020’de, Peru Troçkizminin önde gelen isimlerinden sosyalist bir önder olan Hugo Blanco Galdos’un hayatı üzerinden Cusco köylülerinin mücadelesini anlatan “Hugo Blanco, Rio Profundo” (Hugo Blanco, Derin Nehir) adlı belgesel yayınlandı. Blanco 1960’lı yıllarda köylülerin toprak sahiplerinin baskısına, polisin işbirlikçiliğine ve aristokrasi tarafından yerli ve köylülere yapılan zulme karşı yükseltilen örgütlenmenin ve direnişin bir parçasıydı.

Hugucha olarak da bilinen Hugo Blanco, 1960’lı yıllarda, tarım reformu ve gasp edilen diğer hakların geri kazanılması için mücadele vererek muazzam bir köylü isyanını ateşleyen yeni ve dinamik köylü sendikalarının lideri oldu. Köylü ve halk ayaklanması, Qayara hacienda’sına (orta veya büyük ölçekli tarım çiftliği) mensup bir toprak sahibinin, aradığı köylü önderini bulamayınca kendisine önderin yerini söylemeyi reddeden 12 yaşındaki bir çocuğu yanındaki polis memurunun silahını kullanarak vurmasıyla birlikte geri dönüşü olmayan bir yola girdi. Tüm La Convención ve Lares (Cuzco bölgesinin bir bölümü) Gamonalların (toprak ağaları) ve polisin sistematik baskılarının bardağı taşıran son damlası olan bu kabul edilemez olayın ertesinde, çeşitli köylü sendikalarının oluşturduğu meclis, olay hakkında şikâyette bulunmak için diğer köylülerle birlikte polis istasyonuna gitmek üzere Hugo Blanco’yu görevlendirmeye karar verdi. Şikâyet esnasında polisle çıkan çatışma, toprak hakkı ve tarım çiftliklerine dayalı toprak sahipliği sisteminin ortadan kaldırılması taleplerini yükselten tarım reformu sürecini başlatan köylü isyanıyla sonuçlanacaktı.

Gerici sağ tarafından karalanan ve Stalinist sol tarafından gizlenen bu tarihsel olayın önemi üzerine ülkemizde çok az çalışma yapılmıştır. En karanlık sağın, askeri yüksek komutanın, ülkeyi kamçılayan otoriterleşmenin en rezil taşıyıcı unsurlarının ve Opus Dei’nin (gerici bir Katolik grup) eski temsilcilerinin tüm inkarlarına, belgesele dönük saldırılarına ve Hugo Blanco’yu terörist ve katil olarak lanse ettikleri tüm haksız suçlamalarına rağmen, bu belgesel, çeşitli siyasi sınırlılıkları olmakla birlikte, Peru halkını gerçek bir ulusal değerlendirme yapmaya davet ediyor.

Peru halkının tarihi ve mücadelelerinin aksini kanıtladığı bu suçlamaları kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu son saldırıyı, aynı 1963’te Hugo Blanco’yu ölüm cezasına çarptırmış olan Askeri Mahkeme’nin kararını reddettiğimiz gibi reddediyoruz. Burjuva devleti bu ölüm cezasını 25 yıl hapis cezasına değiştirmeye zorlayan şey gerçekleştirdiğimiz büyük uluslararası dayanışma kampanyası idi. Daha sonra 1970’lerde kesin af kararının çıkmasına rağmen, Hugo Blanco askeri diktatörlüğü desteklemeyi reddettiği için ülkeden ihraç edildi.

Askeri diktatörlüğün sönümlenmesiyle birlikte Hugo Blanco ülkedeki sosyalist solun en önemli figürlerinden biri olarak Peru’ya geri döndü. 1979 Kurucu Meclisi’nde en çok oy alan adaydı, Cumhuriyet Kongresi’nde (1980-1985) milletvekilliği yaptı ve yoldaşımız Enrique Fernández Chacón ile birlikte işçilerin, köylülerin ve yerli halkın temsilcisiydi.

Mücadele deneyimleri, köylü sendikalarının oluşturulması, muazzam bir köylü isyanı ve Hugo Blanco’nun hayatı şimdiki ve gelecek nesiller için arkalarında büyük dersler bıraktılar ve baskı ya da sömürünün olmadığı daha iyi bir dünyanın inşası için mücadele eden sendikal, sosyal ve politik örgütler için ilham kaynakları olmaya devam ediyorlar. Bu tarihsel mirası, Peru halkının hakları için mücadele eden duruşunun silinemez bir parçası olarak görüyor ve bunu kendi mirasımız olarak da savunuyoruz.

UNIOS, Geniş Cephe ve İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak Peru ve dünyanın demokratik, sosyal ve politik örgütlerini yakın zamanda yayımlanan belgesele karşı tüm sansürleri reddetmeye, senaristlerinin özgür demokratik ifade haklarını savunmaya ve köylü hareketinin liderine karşı yapılan yanlış, kötü niyetli ve saçma suçlamaları reddederek Hugo Blanco ve köylü halkın mücadelesi için en büyük dayanışma ve desteği göstermeye çağırıyoruz.

Jorge Corzo ve Taylor Rojas, Peru Geniş Cephesi bileşeni UNIOS üyeleri

Miguel Sorans ve Silvia Santos, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) önderleri

Miguel Lamas ve Simón Rodríguez Porras, Correspondencia Internacional dergisinin redaksiyon ekibi üyeleri

Arjantin: Juan Carlos Giordano, İşçilerin Solu Cephesi – Birlik (FIT) bileşeni Sosyalist Sol’un (IS) Buenos Aires Bölge milletvekili; Mónica Schotthauer, Demiryolu İşçileri Sendikası Sarmiento Şube Temsilcisi ve IS/FIT ulusal milletvekili; Liliana Olivero, eski IS/FIT Cordoba Bölgesi milletvekili; Laura Marrone, eski IS/FIT Buenos Aires Belediye Meclisi üyesi

Bolivya: Humberto Balderrama, ARTP ve İşçilerin Partisi Ulusal Yürütme Kurulu üyesi

Brezilya: Joao Batista Araujo “Baba”, CST-PSOL Rio de Janeiro Belediye Meclisi üyesi; Michel Tunes, PSOL (Sosyalizm ve Özgürlük Partisi) bileşenlerinden CST’nin (Sosyalist İşçi Akımı) üyesi.

Şili: Ranier Rios ve Jonathan Ríos, MST (Sosyalist İşçi Hareketi) üyeleri

İspanya Devleti: Josep Lluis del Alcázar, kamusal eğitim sendikası delegesi ve LI (Enternasyonal Mücadele) üyesi; M. Esther del Alcázar, kamusal eğitim sendikası delegesi ve LI (Enternasyonal Mücadele) üyesi

Panama: Priscilla Vásquez, Panama Sosyal Güvenlik işçileri ulusal önderi; Virgilio Arauz, Propuesta Socialista üyesi

Meksika: Enrique Gómez ve Francisco Retama, MAS (Sosyalizme Doğru Hareket) üyeleri

Türkiye: Oktay Çelik, İşçi Demokrasisi Partisi (İDP) Başkanı; Atakan Çiftçi, Eğitim-Sen işyeri temsilcisi; Gorkem Duru, İDP üyesi.

Venezuela: Orlando Chirino ve Miguel Ángel Hernández, PSL (Özgürlük ve Sosyalizm Partisi) üyeleri; José Bodas, FUTPV (Venezuela Petrol İşçilerinin Birleşik Federasyonu) Genel Sekreteri 

Dominik Cumhuriyeti: Henry Morel, gazeteci ve MST (İşçilerin Sosyalist Hareketi) üyesi

Yorumlar kapalıdır.