Yurtiçi kargoda sendikal nedenle işten atmalar devam ediyor

Son günlerde haberlere konu olan ve büyük tepki çeken bir olay yaşandı. MNG kargo çalışanı Mehmet Ali İbin adlı işçi kardeşimiz kargoyu geç teslim ettiği için MNG müşterisi tarafından darp edilerek öldürüldü. Bunu yapanların en ağır cezayı almalarını talep ediyoruz. Bunun yanında bu cinayetin sorumlularından birinin de kargo sektöründeki ağır çalışma koşullarını dayatan, az işçi ile çok iş yaptırarak uzun mesai saatlerini işçilere reva gören, sendikal düşmanlık yapan patronların olduğunu görmemiz lazım. Bu koşullara karşı işçilerin sendikal haklarının güvence altına alınmasını ve örgütlenmenin önündeki bütün engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Aynı koşullar altında çalışan Yurtiçi Kargo işçileri de sendikal haklarını kullanarak Tüm Taşıma İşçileri Sendikasına (TÜMTİS) üye oldular.

Yaklaşık 1,5 senedir Yurtiçi kargo Boğaziçi Aktarma Merkezi’nde sendikal çalışma devam ediyor. Yurtiçi Kargo’nun taşeronluğunu yapan Turan Kargo Boğaziçi Aktarma da sendika düşmanlığını işçileri işten çıkartarak ve kalan işçileri tehdit ederek gösteriyor. Ağır çalışma koşullarına, düşük ücret dayatmasına, şeflerin, müdürlerin hakaret ve baskılarına karşı sendikal mücadeleyi başlatan Yurtiçi Kargo işçileri, kendi gelecekleri için örgütlenmeyi seçti. Fakat patronların cevabı pandemiye rağmen işçileri işten çıkarmak oldu. Birebir şahit olduğumuz ve içinde aktif olarak yer aldığımız bu süreçte sözde işten çıkarma yasağının ne kadar işe yaramaz ve işçilerin haklarını korumaktan uzak olduğunu görmüş olduk. İşten çıkartılan işçilerin “İşten çıkarma yasağı var” itirazlarına patron “Ne olacak ki, bir asgari ücret tutarında cezayı öderim” şeklinde cevap vermesi ise pişkinliklerini açığa çıkartan bir ifade oldu.

Şu ana kadar 13 işçi pandemi koşullarında işten çıkarıldı. İşçiler sendikanın desteği ile hukuki olarak haklarını savunmaktalar. Süreç davalık oldu fakat içeride sendikal faaliyet devam ediyor. Patronların bu saldırılarına karşı işçilerin vereceği en iyi cevap, sendikanın örgütlenmeyi tamamlayıp işyerinde toplu iş sözleşmesi yapmasını sağlamaktır. Ekonomik dar boğazda, işsizlik cenderesi ve gelecek kaygısı altında olan işçiler yine de mücadeleyi seçmekteler. İşçiler üzerine düşeni fazlasıyla yapmakta, burada sendikaların işçilere sahip çıkarak onların bu mücadelesini destekleyip büyütmesi, mücadeleleri birleştirmesi hayati önem taşımaktadır. Yurtiçi Kargo’dan MNG Kargo’ya, Aras Kargo’dan DHL’ye, UPS’den PTT Kargo’ya bütün kargo işçilerinin kaderi aynıdır. Bu kaderi birlikte örgütlenerek değiştireceklerdir.

Yorumlar kapalıdır.