Peru: Castillo’nun zaferinin teminatı oyların örgütlenme ve mücadeleye dönüşmesidir

Açlık ve sömürü modelini tarihe gömmek, Kurucu Meclis’e doğru ilerlemek ve Castillo’nun zaferinin teminatı için oyları örgütlenmeye ve mücadeleye dönüştürelim!

Dünya partimiz, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) Peru seksiyonu, kardeş partimiz, İşçi Partisi – Birleşelim’in, 6 Haziran 2021’de 2. turu gerçekleşen ve sağcı aday Keiko Fujimori ile solun adayı Pedro Castillo’nun arasında kafa kafaya giden başkanlık seçimlerine ve sağın seçimleri kaybedeği giderek netleştikçe ortaya attığı asılsız sahtecilik iddialarına dair kaleme aldığı bildiriyi okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Sandıkların %97’sinden fazlasının açılmasıyla ortaya çıkan sonuç öğretmen Pedro Castillo’nun, ikinci başkanlık turunda sağcı Keiko Fujimori’yi geride bıraktığını gösteriyor. Bu seçim sonucu, başta ülkenin en ihmal edilmiş bölgelerinde mücadele sürdüren emekçiler ve halklar olmak üzere, babasının kuklası olan “K Hanımefendi”nin adaylığını ve onun temsil ettiği yozlaşmış neoliberal sömürücü model mirasını açıkça reddeden tüm emekçilerin ve halkların zaferidir. Castillo, Cusco eyaletinin Chumbivilcas ve Espinar gibi sosyo-çevresel çatışmaların olduğu bölgelerinde sırasıyla %96 ve %92’den fazla oy alarak sandıkta olağanüstü bir başarı elde etti.

Pedro Castillo, ülkenin 25 bölgesinin 17’sinde mücadelede ve değişim arayışı içinde olan kitlelerin oylarını toplamayı başardı, ancak Keiko, toplam seçmenlerin üçte birinden fazlasının ikamet ettiği bölgeler olan Lima ve Callao’da zafer kazandı. Bu zaferi, Fuerza Popular (Halk Gücü) ve müttefiklerinin — López Aliaga, De Soto ve Acuña, emperyalizmin maşaları Vargas Llosa, Leopoldo López (Venezuela) ve eski başkanlar Lenin Moreno (Ekvador) ve Carlos Mesa (Bolivya) — milyon dolarlık “korku kampanyası” ile açıklamak gerekiyor. Sosyal ağlar ve tüm hegemonik medya tarafından şişirilen bu kampanya, ne yazık ki başkentin yoksul halkının önemli bir kesiminin kafasını karıştırarak, oylarını “demokrasinin yeni garantörü” olarak lanse edilen yozlaşmış “K Hanımefendi”ye vermelerine veya kaydırmalarına neden oldu. 

Aşırı siyasi kutuplaşma, kafa kafaya giden sandıklarla da açığa çıktı; bu nedenle oyların her biri sokaklarda savunulmalı ve sahip çıkılmalıdır. “K Hanımefendi” sonuçların kendi aleyhine olduğunu görüyor ve herhangi bir kanıt olmaksızın seçimlerde sahtekârlık yapıldığını iddia ederken bir yandan da yurtdışından gelecek oyların ve şaibeli tutanakların yeniden sayımının, Pedro Castillo’nun adaylığı kanalıyla emekçileri ve mücadelelerini zafere taşıyan bu eğilimi tersine çevireceğini ümit ediyor. Sahte “demokrasi garantörü” tarafından yapılan bu sahtekârlık iddiaları, arka arkaya üçüncü kez halkın öfkesi karşısında eli kulağında olan seçim yenilgisini gizlemek ve önlemek için yapılan bir manevradan başka bir şey değildir.

İşçi Partisi-Birleşelim (UNIOS) olarak, aktif bir seçim kampanyası yürüttük ve Pedro Castillo’ya oy çağrısında bulunduk. Bunu, ülkedeki güncel ekonomik modeli değiştirmek, istihdam yaratmak, kamusal sağlık ve eğitim hizmetlerini güçlendirmek, ülkenin zenginliklerini geri kazanmak için ve milyonlar işini kaybeder, kayıt dışı istihdama mahkûm edilir, sağlık sistemindeki özelleştirmeler ve bütçe yetersizlikleri nedeniyle Covid-19’un kurbanı olurken IMF ve kapitalistler zenginleşmeye devam edemesinler diye bağımsız ve egemen bir Kurucu Meclis oluşturulması çağrısıyla yaptık ve bunun tüm halkın önündeki bir görev olduğunu savunduk.

Şimdi de “K Hanımefendi’nin” siyasetin, hukukun ve ekonominin tepesindeki müttefikleriyle gizli anlaşmalar yaparak seçim sonuçlarını tersine çevirmeye çalışmasını önlemek için örgütlü mücadeleye ve seferberliğe devam etme çağrısında bulunuyoruz. Örgütlü halkın seçim kurulu makamlarını denetleyebilmesi için seçim sürecine dair tam şeffaflık ve bilgiye erişim özgürlüğü talep ediyoruz.

Açlığa dayalı ekonomik modeli sürdürecek sağ kanadı siyasi olarak yenmek, Pedro Castillo’nun oylarının savunmasını örgütlemek ve mücadeleyi ilerletmek, halkın ihtiyaç duyduğu temel önlemleri garanti etmek, Camisea gazı gibi doğal kaynaklarımızı geri kazanmak ve bunları kırsaldaki ve şehirdeki emekçilerin kalkınmasının hizmetine sunmak, işçilere ödetilen krizin faturasını kapitalistlere kesmek için oluşturulacak bağımsız ve egemen Kurucu Meclis’le güncel ekonomik modele son ölümcül darbeyi indirmek için tüm bölgelerdeki destek komitelerini kuvvetlendirelim! Mücadeleye devam!

İşçi Partisi-Birleşelim, Lima, 8 Haziran 2021

Yorumlar kapalıdır.