Arjantin demiryolu sendikası seçimlerinde devrimci Bordo liste önemli zaferler elde etti

22 Aralık Çarşamba günü Demiryolu Sendikası’nda delegeler meclisi seçimleri yapıldı. Bu seçim, 17 Aralık Cuma günü yapılmış olan ve şube yöneticileri ile ulusal yöneticileri belirleyen seçimleri tamamlayıcı nitelikteydi. Demiryolları işletmesinin tatilin ortasında olmasından kaynaklanacak şekilde yüzlerce demiryolu işçisinin oy kullanamayacağı koşullarda yapılan bu seçimler, 22 Aralık’ta tamamlandı.

Sarmiento’da demiryolu işçisi yoldaşlarımızın seçimlere kitlesel ve militan katılımı sayesinde, 514 oy alan Pedrazista Sasia’nın Yeşil listesinin karşısında Bordo listemiz oyların %70’ini (1200 oy) alarak ezici bir zafer elde etti.

Sadece 22 Aralık seçimlerinde değil, 17 Aralık’taki yönetici seçimlerinde de oyların %70’ini aldık. Bunun anlamı şudur: Demiryolu Sendikası’nın 33 şubesindeki patron karşıtı ve antibürokratik delegelerin oluşturduğu sendikal akımın, yani demiryolu tabanının kendi mücadele aracının geliştirilmesinin devam ettirilmesine dönük yaygın bir destek mevcut.

Birkaç yıldır “Pollo” Sobrero, “Café” Ruíz Díaz, Edgardo Reynoso, Mónica Schlotthauer ve Luis “Pipi” Clutet gibi demiryolu işçisi önderleri olan yoldaşlarımızla inşa ettiğimiz ve kavgaya katılan yeni sendikal demiryolu gruplarıyla birlikte güçlenen mücadeleci ve demokratik Bordo önderliğimiz bir konsolide olma ve ilerleme sürecinde.

Bu seçimler aynı zamanda demiryolu işçilerinin Frente de Todos hükümetinin kemer sıkma politikalarına, paritenin düşüsüne, geriye dönük ücretlerin çalınmasına, 2020’de ücretlerin dondurulmasına, esnek çalışma modeline, sendikal adaylıkların yasadışı manevralarla engellenmek istenmesine, oy verecek işçilerin seçimlere kayıt yaptırması esnasında manipülasyonlara imza atılmasına ve Yeşil listenin bürokratik önderliğine dönük öfkeyi de ifade ediyor. Yine bu seçimler “diyalog” vaat eden ve ilk günden itibaren işçilerin taleplerini küçümseyen, teklifleri manipüle eden, kendi yandaşlarına gelir sağlayan Peronist devlet yönetimi ile bürokrasinin kurduğu suç ortaklığına yönelik öfkeyi de yansıtıyor.

Bu suç cephesi son ana dek her şeyi denedi: Arjantin Demiryolları başkanı Marinucci ile Yeşil liste adayları ortak bir eylem düzenlediler; hatta seçimleri mesai saatlerine koyarak, işçilerin mesai saatlerinde oy vermelerini zorunlu kılarak seçimleri aslında yasaklamak istediler ancak başarılı olamadılar.Yeşil listeye, kemer sıkma politikalarına ve pandemi protokollerinin ihlal edilmesine karşı verilen mücadeleyi ezmesi için güvendiler.

Batı bölgesi şubeleri ve Sarmiento delegeleri meclisi olarak biz demiryolu işçileri ise, onların bizlerden almaya niyetlendikleri haklarımız için mücadele etmeyi sürdürmeyi savunduk. Bu zaferler, iş günü konusunda yaklaşan mücadelelerde, engelli çocuklar için koyulması gereken kotalar meselesinde, erkek şiddete karşı cinsiyet eşitliğini sağlamada, “çırakların” sömürüsüne yol açan emek esnekliğine karşı kavgamızda, yapılan sahtekarlıkları engellememizde ve Yeşillerin gerçekleştirdiği saldırılarda kaybettiğimiz haklarımızın geri kazanılmasında bizi güçlendiriyor. Sonuç olarak Sasia ve Peronist yönetim yenilgiye uğratılmıştır.

Birleşik muhalefet diğer demiryolu hatlarında da oylarını korudu

Gerçekleştirilen ulusal ve bölgesel seçimler ile delege seçimleri hileliydi ve bu hile, ulusal muhalefet listelerinin Yeşillere karşı sunulmasına izin vermeyen yasaklayıcı bir yasa kapsamında örgütlendi. Bu nedenle, ulusal düzeyde Sasia’nın Pedrazist bürokrasisi tek bir liste ile tek başına yarıştı ancak bölgesel düzeyde Bordo liste, bürokratik engelleri iki şubede aşmayı ve seçimlere kendi listesiyle girmeyi başardı: Önderlik ettiğimiz ve kazandığımız Batı şubesi ve ve kadın kotasını karşılayamayalım diye bölgenin demiryollarının  adaylık sisteminin değiştirilmesine karşı verdiğimiz zorlu mücadeleden sonra Belgrano Norte şubesi.

Birleşik muhalefet olarak kendimizi demiryolu işçilerinin mücadeleci seçeneği olarak sunabildiğimiz yerler, delegeler meclisi seçimleriydi. Patagonya hattında dahi bürokrasi muhalefet listesine engel olamadı ve seçimleri askıya almak zorunda kaldı.

Ayrıca tıpkı Sarmiento’da olduğu gibi, muhalefette olan işçi tabanının öfkesinin dışa vurulmaması için çalışan bürokratlar ile işverenlerin ortak manevralarının ve bürokrasinin pozisyon almasının üstesinden gelinmesi gerekiyordu. Ancak bu hatlar Sarmiento’nun durumundan farklı bir durumda çünkü bürokratik aygıtı yöneten Yeşiller bu hatları, tabana herhangi bir danışma hakkı bile vermeden veya herhangi bir muhalefete göz açtırtmadan kontrol ediyor.

Bütün bu hatlardaki olağanüstü eşitsiz duruma rağmen, muhalefet listeleri oylarını korudu.

Önümüzdeki zorluklar

Sarmiento’nun Bordo listesinin güçlenmesiyle beraber 2022’de bizi bekleyen birkaç zorlukla karşı karşıya geleceğiz. Sendikanın içinde Yeşillerden Sasia’nın ücretler, esnek çalışma ve diğer konularda teslim olmasını ifşa etmeye ve buna karşı mücadele etmeye devam etmeliyiz. Bordo listeyi diğer hatlarda güçlendirmeliyiz. 

Aynı zamanda talepler listemiz adına mücadele edebilmek için birleşik muhalefetin koordinasyonu korunup güçlendirilmeli ve bürokrasinin bizi sendika içinde sürüklemeye çalıştığı izolasyonu kırmalıyız. 

Son olarak, 11 Aralık’ta Plaza de Mayo’daki kitlesel eylemde yaptığımız gibi, Peronist hükümetin patron partilerini de yanına alarak IMF’yle yapacağı anlaşmayı reddetmeye devam edeceğiz.

Sonuçlar

Roca hattında Sosyalist Sol olarak Bordo listemizin dahil olduğu bir koalisyon kurduk. PO’nun (İşçi Partisi) başını çektiği Gri liste, PTS’nin (Sosyalist İşçilerin Partisi) başını çektiği Turuncu liste, muhalif Peronistlerin başını çektiği Turkuaz liste ve Politica Obrero’nun (İşçi Politikası) başını çektiği Mor liste ile bir Çok Renkli Cephe listesi oluşturduk. Bu hatta Yeşil liste 2378 oy aldı, bizim de içinde olduğumuz koalisyon ise 905 oy aldı.

Belgrano Norte hattında Yeşil liste 882 oy aldı, Bordo listemiz ise 205 oy aldı.

Miter hattında seçimlere PTS ve MST (İşçilerin Sosyalist Hareketi) ile girdik. Burada Yeşil liste 1960 oy aldı, Bordo-MST-PTS listesi ise 331 oy aldı.

San Martin’deki Yeşil listeye muhalif liste, Kahverengi liste ismiyle hazırlandı. Yeşiller 1272 oy alırken, Kahverengi liste 375 oy aldı.

Belgrano Sur’da Yeşil liste 1600 oy aldı, Kahverengi liste ise 300 oy aldı.

***

Editörün önerdikleri:

Yorumlar kapalıdır.