“Pepe” Mujica’nın kapitalizme teslimiyeti sürüyor

Eski gerilla ve eski Uruguay başkanı “Pepe” Mujica’ya geçtiğimiz günlerde, verdiği bir röportaj esnasında solcu olmanın, solda olmanın ne demek olduğunu sordular. Mujica’nın cevabı şöyle oldu:

“Bugün solda bir kültürel mücadele yaşanıyor. Benim kuşağım, ki boğazına kadar ideolojiye gömülmüştü, üretim ilişkilerini değiştirerek yeni insanı var edebileceğimizi düşünmüştü. Ancak insan sadece ekonomik ilişkilerle şartlanmaz. Ya Sapiens’in [insanın] zihniyeti değişir ve kendine egemen olmayı başarır ya da yeryüzü üzerindeki hayatı mahvederiz.”

Mujica sözlerine şunları da ekledi:

“Kurumsal olarak demokrasi, insanların şu ana kadar icat etmeyi becerebildiği en iyi şeydir.”

Evet, içinizden geçen düşünceler haklı, bu sözlerin solla hiçbir ilgisi yok. Latin Amerika’da ikiyüzlü bir ikili söyleme sahip olan diğer ulusal ve sözde halkçı hükümetlerin açıklamalarına yapıldığı gibi, medya bu sözleri de solla ilişkiliymiş gibi sunuyor.

Halbuki Mujica zenginler için olan demokrasiyi aklıyor; kapitalizmi sorgulamanın artık mümkün olmadığını söylüyor ve bir “kültürel mücadeleden” bahsediyor (“kültürel mücadeleler” şeklindeki eski vaaz Fidel Castro’ya aittir; Castro bunu devrimci dönüşümleri inkâr etmek için icat etmişti).

Röportajda Mujica’ya pandemiyi nasıl geçirdiği soruluyor. Yanıtı şöyle oluyor:

“Çiftlikte, karıncalarla konuşarak… İşte onlar var ya, onlar sosyalist!”

Eğer gerçekten sosyalist iseler karıncaları örnek alabiliriz. Ama Mujica’yı asla!

Yorumlar kapalıdır.