Yemeksepeti İşçi Komitesi’nden sözleşme açıklaması: “Asgari ücretin altında çalıştırılacağız”
2022’yle beraber işyerlerinde yeni ücretlerin hangi seviyede belirleneceğinin anlaşılacağı Şubat ayına yaklaşıyoruz. Milyonlarca ücretli çalışan yeni zamlı ücretlerini Şubat ayının başında alacaklar.
Bu bağlamda sözleşmelerin yenilendiği işletmeler de mevcut. Bunlardan birisi de Yemeksepeti. Yemeksepeti İşçi Komitesi’nin (YİK) yaptığı açıklamaya göre, şirket yönetimi bütün depolarda kuryeler ile depo çalışanlarına yeni sözleşmeyi imzalamalarını dayatıyor.
YİK bu sözleşmenin sendika karşıtı ciddi saldırılar barındırdığını ve işçilerin asgari ücretin altındaki bir ücret seviyesine mahkum edildikleri bir sömürü ve baskı sözleşmesi olduğunu dile getirdi. YİK aynı zamanda yaptığı açıklamada, bu saldırıların önüne sendikalaşarak geçilebileceğini de kaydetti.
Yemeksepeti İşçi Komitesi’nin yaptığı açıklamayı aşağıda okuyucularımız ile paylaşıyoruz.
***
Yemeksepeti’nin kuryelere ve depo işçilerine imzalattığı yeni sözleşmeyle ilgili takipçilerimizi bilgilendirmek istiyoruz. 2022’ye girildiğinden bu yana yönetim bu sözleşmeyi her işçiye dayatıyor. O yüzden burada paylaşacağımız bilgileri lütfen iş arkadaşlarınızla da paylaşın.
Bu oldukça önemli bir konu. Çünkü bu yeni sözleşme üzerinden Yemeksepeti bizleri ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA çalışmaya mahkum etmektedir. Bu yeni sözleşme, sendikalaşmayı durdurmayı amaçlayan hükümlere sahiptir. Yeni sözleşmenin amacı, işçi muhalefetini ezmektir.
Bu sözleşme, hemen her sendikasız işyerinde dayatılan sözleşme tiplerinden birisi. Bunların panzehiri elbette sendika. Sendikal örgütlülüğün olmadığı işyerlerinde patronlar işçilere ağır hükümler içeren sözleşmeler imzalatabilmektedir.
Biz Yemeksepeti’nde sendikal yetkimizi aldık, ancak patronun itirazıyla süreç mahkemeye taşındı. Mücadelemiz sürüyor. Şimdi sözleşmeye gelelim: Yeni sözleşmede işçi aleyhine ağır hükümler ve patrona geniş bir serbesti tanıyan hükümler var.
MADDE 5: Başka bir işyerinde yani ikinci işten çalışmak yasaklanmış. Yani Yemeksepeti hem fazla mesai ücreti de dahil asgari ücret veriyor hem de işçiye başka bir iş yapmayı yasaklıyor. Doğru düzgün bir ücret versen hangi işçi dinlenmek yerine başka bir işte çalışmayı düşünür ki?
MADDE 9: Aynı il içinde bulunmak koşuluyla işçilerin işyerinin patron tarafından serbestçe değiştirilebileceği bildirilmiş. Yani, patrona bu konuda aynı il içinde bulunmak koşuluyla geniş serbesti tanınmış. Bu konuda işçinin peşin onayı alınmış.
Bu düzenleme patrona geniş serbesti tanıyor. Sendikal örgütlülük ile patronun bu kadar geniş yetkiler kullanmasının önüne geçilebilir. Dahası bu madde, belli ki öncü kuryeleri ilçeden ilçeye sürgün etmek ve mobbing uygulamak için kullanılacak.
MADDE 12: Ücret ile ilgili madde. 44.400 / 12 : 3.700,00 TL olarak belirtilmiş. Yani 3.577,50 TL olan asgari ücretten (3.700,00 – 3.577,50 = 122,50 TL) 122,50 TL fazla ödeniyormuş. Yeni asgari ücret ile birlikte bu maddedeki miktar değişecek.
AMA BU ÜCRET FAZLA MESAİ DAHİL ÜCRET OLARAK BELİRLENİYOR, DOLAYISIYLA GERÇEK ÜCFETİN, YANİ ASGARİ ÜCRETİN BİLE ALTINDA KALIYOR! Yemeksepeti yeni sözleşmede, kuryeler ile depo işçilerine ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA çalışmayı dayatıyor.
MADDE 13: Asgari ücretin 122,50 TL üzerindeki bu ücrete (ki bu 2021 içindi; şimdi bu 122,50 TL’miz de gidecek) yıllık 270 saate kadar olan fazla mesai ücretlerinin de dahil olduğu belirtiliyor. GERÇEKTE ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA BİR ÜCRETLİ ÇALIŞMA OLACAĞINA İLİŞKİN BİR HÜKÜM BU.
MADDE 15: İkramiye vb. uygulamaların patron tarafından serbestçe kaldırılabileceği, kazanılmış hak olmayacağı belirtiliyor. Ayrıca işçiye ücret kesim cezası verileceği belirtiliyor.
İşyeri uygulaması haline gelmiş ücret eklerinin işveren tarafından istenildiği gibi kaldırılabileceğine ilişkin bu düzenleme sonuna kadar işçi düşmanı. Patrona bu kadar geniş yetki verilmesi, hele aldığı ücret ile ilgili, ücreti düşürebilme yetkisi verilmesi kabul edilemez.
MADDE 16: İşçinin ne kadar ücret aldığı bilgisini PAYLAŞMANIN fesih sebebi olacağı bildirilmiş. Bu madde KABUL EDİLEMEZ. Bu doğrudan SENDİKALAŞMAYI ÖNLEMEYİ amaçlayan bir madde ve bütün sözleşmenin matbu bir hükmü haline getirilmiş.
GÜYA BU YOLLA İŞÇİLERİN EKONOMİK HAKLARI İÇİN BİRBİRLERİYLE GÖRÜŞÜP KONUŞMALARINI, MAAŞLARIN DÜŞÜKLÜĞÜ VB. KONULARDA SOHBET ETMELERİNİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIYORLAR. Bu madde ile yanındaki arkadaşına maaşını sormanı bile yasaklamak istiyorlar.
YANİ BU MADDE, İŞYERİNDE ÜCRET SORUNU İLE İLGİLİ KONUŞMAK İSTEYEN İŞÇİYİ TEHDİT MADDESİDİR.
MADDE 18: Patrona çalışma sürelerini ve periyodlarını (vardiyaları) istediği gibi belirleme ve değiştirme hakkı verilmiş. Ayrıca denkleştirme çalışması ve telafi çalışması getirilmiş. Yani ESNEK ÇALIŞMA MODELİ getirilmiş. İkisi de, sendikal örgütlülükle ortadan kalkabilir.
MADDE 21: Bayram ve tatillerde patronun istemesi halinde çalışma zorunluluğu getirilmiş. Bu da sendikal örgütlülükle giderilebileceğimiz bir saldırıdır.
Bütün Yemeksepeti kuryelerine ve depo çalışanlarına sesleniyoruz: Bu sözleşme sendika düşmanı bir sözleşmedir. Bu sözleşme işçi düşmanı bir sözleşmedir. Bu sözleşme bizleri, ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA çalışmaya mahkum etmektedir.
Bu bir BASKI, SÖMÜRÜ, MOBBİNG ve ESNEK ve GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMA sözleşmesidir. Bu sözleşme kabulümüz değildir. Buradan çağrımızı yineliyoruz: Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’nda örgütlenelim. Mahkemeyi kazandığımızda Yemeksepeti’nin karşısına GÜÇLÜ oturalım.
Yorumlar kapalıdır.