Yemeksepeti depo işçileri haklarını talep ediyor!

Yemeksepeti depo işçileri, Yemeksepeti İşçi Komitesi aracılığıyla yayımladıkları bir metinle ücretlerinde iyileştirme ve sosyal haklar talep ettiler. Depo işçilerinin komiteleri aracılığıyla yayımladıkları metni, aşağıda okuyucularımızda paylaşıyoruz.

***

Yemeksepeti depo işçileri haklarını talep ediyor!

Geçtiğimiz çalışma dönemi içinde Yemeksepeti firması farklı departmanlarda birtakım değişiklikler gerçekleştirdi. Bunlardan en göze çarpanı lojistik departmanının kapatılması ve motokuryelerin tamamen esnaf kurye modeline dönmesi oldu. Bu değişiklikler kuryeleri güvenceli çalışma biçiminin dışına çıkartırken, bu sistem “paket başı ücretlerin tatmin edici düzeye çekildiği, asgari ücret miktarının bir haftada kazanılabildiği” gibi ifadelerle işçilere ve kamuoyuna duyuruldu.

Ancak bu değişikliklerin en az yansıdığı ve firmanın görünür yüzü olmayan depo işçileri asgari ücret ile çalışmaya devam etti. Yol ve yemek destekleri cüzi miktarda kalırken, satışları artırmak adına uygulanan indirim politikaları depo çalışanlarının iş yükünü katladı.

Kuryeler arasında paket başı çalışma sisteminde paket artışı olumlu karşılansa da bu durum, depocu için daha fazla yoğunluk, daha fazla esnek çalışma, daha fazla sömürü anlamına geliyor. Hizmet sektörünün bayramlarda, tatillerde, özel günlerde, düzensiz vardiyalarda çalışma gibi tüm olumsuz yanlarını yaşarken, bunların karşılığı olan insanca geçinecek bir yaşam ücretinden mahrum bırakıldık. Özellikle mevcut asgari ücret ile geçinmenin mümkün olmadığı yerlerde, ücret iyileştirmesi ve yeni işçi alımı yapmak yerine, başka bölgelerden işçi taşınarak, bir işçinin bir aylık ücreti ederinde otel masrafları göze alınıp üç günlük geçici çözümler ile değirmen döndürülmeye çalışıldı. 

Bulunduğumuz depo Manisa’nın kenar mahallesi sayılabilecek bir köşesinde. Size çektiğimiz ekonomik zorluğu bir örnekle açıklamak istiyoruz. Deponun bulunduğu binadaki kiralık bir dairenin ücreti 15.500 lira, satılık bir dairenin fiyatı 3 milyon lira civarında. Biz ise 11.500 lira artı yol yemek desteği alıyoruz. Her gün değişen vardiyalarda bayram seyran demeden neredeyse bir hiç uğruna çalışıyoruz. Her gün değişen fiyatlarla doyamıyor, barınamıyor, geçinemiyoruz! 

Yemeksepeti’nden talebimiz, bu depoları her koşulda açık tutan, temizleyen, düzenleyen bütün süreci eksiksiz yerine getirip firmayı ayakta tutan bizlere insan onuruna yaraşır bir ücret politikası uygulanmasıdır! Ücretlerimiz gerçek enflasyon oranında artırılsın! Promosyon hakkımız banka ve işveren arasında talan edilmesin! Promosyon hakkımızı istiyoruz! Fazla mesai ücretleri artırılsın ve zamanında yatırılsın! Ailelerimizden, sevdiklerimizden ayrı geçirdiğimiz bayram ve özel günlerin hakkını istiyoruz! Yol ve yemek ücretleri mevcut hayat pahalılığı dikkate alınarak derhal artırılsın!

***

Yorumlar kapalıdır.