Yemeksepeti’nde “esnaf kurye” ücret artışı ve güvenceli çalışma talep ediyor!

Yemeksepeti depo işçilerinin insan onuruna yaraşır bir ücret ve çalışma koşulları için başlattığı mücadeleye motokuryelerden de destek geldi. “Esnaf kurye” adı altında güvencesiz çalışmaya itilen kuryeler paket başı ücretlerin derhal artırılmasını ve güvenceli çalışma koşulları talep ediyor. Yemeksepeti “esnaf kuryelerinin”, Yemeksepeti İşçi Komitesi aracılığıyla yayımladıkları metni okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

***

Ülkemizdeki ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Kira, ev masrafları, yaşamın kendisi sürdürülemez hale geliyor. Bu krizi fırsata çevirmek için işverenler işçilerin bugüne kadar edindiği kazanılmış haklarına saldırmaya devam ediyor. Bin bir güçlükle kazanılmış sigorta, kıdem tazminatı gibi haklar “patron kurye” denilen çalışma modeli ile elimizden alınıyor.

Bu model “asgari ücretten biraz daha iyi kazanma” süsüyle pazarlanıyor. Geçinme zorluklarına dayanamayıp güvencesiz çalışmayı kabul etmiş bizlere bir fırsat gibi sunuluyor. Ancak ister “esnaf kurye” ister “patron kurye” densin bizler aslında güvencesiz işçiler olduğumuzu biliyoruz. Çalışma düzenimiz amirlerin tercihlerine göre belirleniyor. Kimi zaman çalışma saatlerimiz işlerin özellikle tenha olduğu zamanlara konuyor. Kimi zaman da seçmediğimiz vardiya için aniden yataktan kaldırılıp mesaiye gelmemiz talep ediliyor. İşler karıştığında ulaşamadığımız amirler, ilk karşılaşmamızda sorunlarımızı çözmek yerine vardiyalarımızı keyfi bir şekilde kapatıp kendilerince bizleri cezalandırabiliyor. İşyerinde yöneticilerin keyfi ve baskıcı uygulamaların son bulmasını talep ediyoruz! Sorunlar karışışında ulaşabileceğimiz sorumlular istiyoruz!

Ülkenin dört bir yanından her gün kuryelerin ölüm haberleri geliyor. Bir hafta geçmedi ki Manisa’da bir kurye kardeşimizi daha toprağa verdik. Bizi teslim süreleri ile baskı altına alan işveren gerekli ekipmanları de bizlere derhal sağlamalıdır! Trafikte ölmek istemiyoruz!

Bizlerin ne dükkanları var ne de ne tarlaları. Motor üstünde paket atıyoruz ama Bağ-Kur’luyuz. Bizler patron değil parça başı çalışanlarız. Yaşamlarımızı biraz da olsa güvence altına almak istiyoruz. İlk adım olarak, kaldırılmış olan esnaf kuryeye özel sağlık sigortası uygulamasının geri gelmesini istiyoruz. 

Manisa ekonomik krizin en yoğun hissedildiği kentlerden biri. Depocu işçi dostlarımızın ücret mücadelesini destekliyoruz. Bizler de göze aldığımız bu güvencesizliğin hakkını almak istiyoruz. Yıl başından itibaren büyükşehir statüsünde paket ücretlendirmesi, yağmurlu havalarda ek paket ücreti talep ediyoruz!

***

Yorumlar kapalıdır.