Trendyol kuryeleri sefalet zammına karşı ayakta!

“Aslan kaplan dediniz, hakkımızı yediniz!”

Trendyol Go işçileri, şirketin sefalet zammı teklifine ve kölece çalışma koşullarına karşı eylem başlattı. Türkiye’nin farklı şehirlerinde başlayan eylemlerin İstanbul’daki durağı Trendyol’un Maslak’taki genel merkezi oldu. Şirketin genel merkezi önünde eylem yapan motokuryeler “Aslan kaplan dediniz; hakkımızı yediniz”, “Kuryeler burada, yönetim nerede?”, “Direne direne kazanacağız”, “Kuryeler burada dimdik ayakta” sloganları attı. Açıklanan zammın reel olarak yüzde 10’a düştüğünü söyleyen işçiler bu zammı kabul etmeyeceklerini ifade ettiler.

Gazete Nisan’a konuşan Trendyol Go kuryesi Hamza, “Sözde en çok kazandıran Trendyol diyorlar. Şu anda en kötü durumda olan biziz. Hastalandığımızda beş parasız kalıyoruz, sigortalarımızı ödeyemiyoruz. Bir arkadaşımız sakatlanıp 2 ay yattı, tek kuruş para alamadı. Ateşli saatlerde, en tehlikeli saatlerde çalışıyoruz. Üst üste birkaç gün çalışmazsan ceza olarak sistemini kapatıyorlar. Ateşli saatlerde çalışmadığında part-time’a çekiyorlar ve hatta sonrasında sözleşmeni feshediyorlar. Bizi mecbur bırakıyorlar.” diye konuştu.

Kazançlarıyla ilgili de konuşan Hamza: “Para kazanmanın tek yolu ‘at yarışı usulü’ çalışmak. Eğer robot gibi sabah 9 gece 2 çalışırsan geçinmen mümkün. Eğer öyle çalışmıyorsan asgari ücrete talim. Bu düzen insani değil. Güvencemiz de yok. Lafta esnafız ama kazancımız belli.” sözlerini sarf etti.

Kuryeler genel merkez önünde gün boyunca sürdürdükleri eylemde taleplerinden geri adım atmayacaklarını, kazanacaklarına olan inançlarının tam olduğunu dile getirdiler. Burada önceki günden daha kalabalık olduklarını, daha da kalabalıklaşacaklarını, sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen işçiler yaptıkları açıklamanın ardından alkışlar ve sloganlarla eylemlerini sonlandırdılar. Trendyol’dan üst düzey bir yetkiliyle görüşerek taleplerini iletmek için eylemlerine devam edecekler.

İşçilerin talepleri şöyle:

– 10 saatlik emeğin karşılığı, 30 paket teslimiyle minimum 1300 TL olsun. (Paket başı, km ve bonuslar dahil)
– Alevli saat olacaksa, saatleri eskisi gibi 18 saate indirilsin ve günlük olarak değil haftalık alevliye dönülsün.
– Alevli saatlerin çalışma zorunluluğu kaldırılsın. Mola hakkı, ateşlide ya da değil sınırsız olsun.
– Mağaza ile müşteri mesafesi toplam 4 km olsun.
– Bonus olmaya devam edecekse eski baremlere dönülsün.
– Asansör olmayan binalarda çıkma zorunluluğu en fazla 5 kat olsun.
– Trendyol kuryesi olduğumuza dair özel kimlik belgesi verilsin. (Bu sayede kimlik isteyen sitelere verebiliriz)
– AVM’lerden alınan ve teslim edilen siparişlerde ekstra ücret.
– Mağaza ile müşteriye olan yürüme mesafesi maksimum 300 metre olsun.
– Mağaza ve restoranlarda bekleme süresi maksimum 10 dakika olsun.
– Sipariş kuryeye atandığı zaman müşteri ve mağaza kaynaklı sipariş iptallerinde, iptal olan sipariş bonusa yansıtılsın.
– Sipariş atandığı zaman mağazaya olan mesafenin en fazla 2 km olsun.
– Kuryenin gideceği müşterilerin eskisi gibi adreslerinin gözükmesi.
– İş Kanunu ve hükümleri ve ilgili mevzuat uyarınca bu talepler sebebiyle hiçbir Trendyol kurye işçisi işten çıkarılmayacak.
– İşe alımlar 6 ay süreyle yapılacak, Trendyol kurye işçilerine işe alım yapılacağı bildirilecek.
– Özel sağlık sigortası Trendyol kurye işçilerinden karşılanmayacak. Trendyol, kuryelerin özel sağlık sigortasını ödeyecek.
– Çağrı merkezindeki müşteri temsilcilerinin eğitilerek tekrardan yetkilendirilmesi.
– Takım lideri olarak sahadan deneyimli insanlar seçilmeli.
– Mağaza ve restoranlardan alınan siparişlerin zarar görmesi ve bozulması durumunda slotların kapanmaması ve ilgili siparişin hem bonusa hem de paket başına eklenmesi.
– Akşam vardiya çalışmalarında eksik personel için ateşli saat artırmak yerine akşam çalışma saatleri için teşvik primi verilsin.
– Müşteriye teslimatlarda araçla girilemeyen sitelerde ekstra bir paket bonus verilsin.
– 15 günlük ücretler, yeni zam üzerinden geçmişe dönük zamlı olarak ödensin.
– Artık taşeron olarak DSM lojistik bünyesinde çalışmak istemiyoruz. Trendyol’a bağlı olarak çalışmak istiyoruz.

Yorumlar kapalıdır.