Sınıf kardeşimiz kurye Mengzhu’nun serbest bırakılması için dayanışmaya!

25 Şubat 2021’de Çin’de kuryelik yaparak hayatını kazanmaya çalışan sınıf kardeşimiz Chen Guojiang (Mengzhu) tutuklandı. Mengzhu, sipariş teslimat işçilerinin geçimini kolaylaştırmak için dayanışma ve yardım ağları oluşturmuş ve aynı zamanda kuryelerin sömürülme şartları üzerine açıklamalarda bulunmuştu. 2 Nisan 2021’de, sipariş teslimat firmalarının çıkarlarını korumaya kendilerini adamış olan Çin bürokratları, Mengzhu’yu “huzuru bozmak ve provokasyona sebep olmak” ile suçladı. Bu suçlama Çin’deki bütün emek aktivistlerine karşı yönlendiriliyor. Mengzhu 5 yıllık bir hapis cezasıyla yüz yüze. Tutuklananlar arasında, yine kuryelik yapmakta olan Ma Rong ve Yu Ziyang kardeşlerimiz de var.

Sipariş teslimat işçileri arasında kurulan dayanışma ağlarına dahil olan kuryeler devlet güvenlik güçleri tarafından taciz ediliyor. Öyle ki, kapitalist Çin devleti, Mengzhu’nun tutuklanmasına dair haberlere ülke içinde yasak getirdi.

Kuryeler ve depo işçileri Çin’de yıllardır grevlere ve eylemlere çıkıyor. Yalnızca son bir sene içinde onlarca grev ve eylem oldu. Çin’de kuryeler ile depo işçilerinin son bir sene içinde grevlere ve eylemlere çıktığı başlıca bölgeler şu şekilde: Şantung, Junan, Şanghay, Fujian, Henan, Hubei, Hunan, Liaoning, Guangdong, Yünnan, Anhui, Jiangsu, Guizhou. Şirketlerin maaşları yatırmaması veya geç yatırması, düşük ücretler, işçilerden kaynaklanmayan hataların faturasının işçilere kesilmesi gibi nedenler, grevlere çıkılmasının başlıca sebepleri arasında yer alıyor.

Çin’de yemek siparişi teslim eden ulaşım işçilerinin geçtiğimiz aylardaki temel gündemi, patronların ücretleri düşürmeye çalışması oldu. Patronlar aynı zamanda saat başına daha fazla sipariş teslim edilmesi için de baskı yapıyorlar. Birçok kurye mesai saatlerinin dışında da çalışmaya mecbur bırakılıyor. Ve bu yorucu, yıpratıcı mesai boyunca da ölümü ve ciddi yaralanmaları göze alarak zamanla yarışmaya zorlanıyorlar. Zira eğer yeterince hızlı olamazlarsa, şirketlerden tutanaklar yoluyla işleme sokulan cezalarla karşılaşıyorlar. Yemeksepeti’ndeki koşullara ne de çok benziyor, değil mi!

Pandemiyle birlikte ulaşım ve sipariş teslimat sektörü büyük bir büyüme yaşadı. Dünyanın her köşesinde yüz binlerce, milyonlarca sınıf kardeşimiz var ve onlar da bizim karşılaştığımız sorunların benzerleriyle yüzleşiyorlar. Bu sorunlar karşısında sendikalaşıyorlar ve mücadele ediyorlar. İşte Mengzhu bu mücadeleci işçilerden biri.

Mengzhu ve mücadele ettikleri için cezalandırılmak istenen bütün kurye kardeşlerimiz derhal serbest bırakılmalı. Yemeksepeti’nin sahibi Delivery Hero başta olmak üzere Ele.me, Meituan, Deliveroo, UberEats, DoorDash, Grubhub, Instacart, Foodpanda ve iFood gibi bütün sipariş teslimat şirketleri esnaf kurye modelinden vazgeçmeli, çalışanlarına resmi işçi statüsü sağlamalı ve toplu iş sözleşmesi masasına oturmalı.

Yorumlar kapalıdır.