Trendyol kuryeleri: “Taleplerimiz için mücadelemiz sürecek”

Trendyol İşçi Komitesi (TİK) geçtğimiz hafta yaşanan Trendyol kuryelerinin seferberliği üzerine bir açıklama yayımladı. Açıklamada, çalışan temsilcileriyle işletme yönetimi arasında varılan anlaşma sonucu elde edilen ücret artışının önemli olduğunu belirten TİK, buna rağmen kazanımın sınırlı olduğunu ve bu sınırlılığın esnaf kurye modelinden ileri geldiğini vurguladı. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

1.) TİK olarak geçtiğimiz hafta başlayan seferberliğimizin bir parçası olduk ve bu mücadeleyi ilerletmek için çalıştık. Kuryelerin mücadelesi sonucunda, hak edişlerin Temmuz 2022’ye göre %60 artması ve günde ortalama 8 saat çalışan bir kuryenin aylık net kazancının 11 bin 400 liraya yükselmesi hiç şüphe yok ki bir kazanımdır. Bu, kuryelerin mücadele ettiklerinde kazanabileceklerini göstermektedir.

2.) Bununla birlikte açlık sınırı 9 bin 796 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 26 bin 994 TL’ye yükselmişken, oldukça değerli olan bu kazanımın yeterli olmadığı açık. Kuryeler olarak Trendyol firmasına milyonlarca lira kazandırıyoruz. Kuruşları değil, yarattığımız kazancı hak ediyoruz. Hak ettiklerimizi kazanmak ise işçi mücadelelerinin yöntemlerini izlemekten geçiyor.

3.) Bu yetersiz ücret artışı ve aynı zamanda sosyal taleplerde ilerleme kaydedilememiş olması, esnaf kurye modelinin çürümüşlüğünün bir göstergesidir. Çok açık ki, kuryeler olarak en acil ve yaşamsal ihtiyaçlarımız, sosyal güvenceden yoksun bırakan bu esnaf kurye modeli çerçevesinde çözülememektedir. Dolayısıyla güvencesiz esnaf kurye modelinin kaldırılması talebiyle desteklenmeyen bütün ücret, giderler ve mola talepleri, kendi içinde yetersiz kalacaktır.

4.) Taleplerimiz baki: Sosyal hakların ve güvencenin olmadığı, şirkete ait olması gereken bütün masrafların emekçilere yüklendiği, anayasanın tanıdığı ücretli izin günleri, hastalık günleri ve benzeri kazanımları yok sayan esnaf kurye modeli kaldırılmalıdır. Trendyol kuryeleri, anayasanın işçi statüsündeki çalışanlara tanıdığı bütün haklardan ve kazançlardan faydalanabilmelidir. Diğer bütün taleplerimizi, yani insanca yaşayacak bir ücret, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri, mola hakları ve benzerlerini, işte bu çerçevede savunuyoruz. Bu taleplerin kazanılmasının, her işçi mücadelesinde açığa çıkan yöntemler aracılığıyla olabileceğini savunuyoruz. Bu nedenle bütün kuryeleri, sendikalaşma hakkının kazanılacağı bir mücadele planı üzerine tartışmaya davet ediyoruz.

Yorumlar kapalıdır.